Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Sastanak na vrhu na temu „Realizacija milenijskih razvojnih ciljeva i drugih međunarodno dogovorenih ciljeva za osobe s invaliditetom“

 

Je li to puko dobročinstvo ili dokaz da država obavlja svoju svrhu i dužnost? Ako prava osoba s invaliditetom smatramo pitanjem dobročinstva, onda nema mnogo mjesta za napredak.

Osnovna je svrha države omogućiti ravnopravno startnu poziciju, uvjete u kojima ljudi s različitim karakteristikama imaju jednake mogućnosti i prava.

Govoreći političkim rječnikom, osobe s invaliditetom također glasaju. Nisam pobornik pokroviteljskog stava kojim se određenim društvenim skupinama daju povlastice ili određena prava.

Vjerujem u to da se društvene skupine moraju afirmirati i potraživati svoja prava. Osobe s invaliditetom su lakmus papir za svaku državu koji dokazuje ispunjava li ona svoje obveze i svrhu, mogu li oni glasati za različite programe, stranke, skupine koje razumiju tu zadaću vlade.

Hrvatska vlada u tom smislu ima prostora za napredak, ali neki koraci jesu učinjeni: uveli smo pučkog pravobranitelja za osobe s invaliditetom. Jer to je pitanje važno kao i svako drugo kojime se bavi hrvatska politika. Radi se i o pitanju isključivanja iz društva.

Nedavno je istraživanje pokazalo da se gotovo 40% građana osjeća na ovaj ili onaj način isključeno iz društva, diskriminirano. Osobe s invaliditetom vjerojatno su u najboljoj poziciji da predvode borbu za društvenu jednakost, ne samo zbog sebe već i zbog svih ostalih društvenih skupina.

Puno vam hvala.