Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

„Izabrali smo Čile za potpisivanje sporazuma o suradnji“

Ministrica vanjskih poslova Hrvatske, Vesna Pusić, koja je posjetila zemlju povodom samita CELAC-EU, trgovinsku razmjenu s Čileom ocjenjuje „izvrsnom“. Bivša predsjednička kandidatkinja istaknula je sličnosti između dva gospodarstva.

- Koje mogućnosti Čile pruža za hrvatska ulaganja? = Najveće mogućnosti su u određenim sektorima poljoprivrede, znanosti i tehnologije i, ono što ću predložiti svojem čileanskom kolegi, u stvaranju temelja za suradnju između hrvatskih i čileanskih sveučilišta, s posebnim naglaskom na tehnologiju. Zainteresirani smo za brodogradnju. I tu možemo zajedno raditi.

Po treći put sam ovdje, i vidim mnogo sličnosti kad je riječ o načinu na koji ljudi pristupaju temama, problemima s kojima se suočavamo, ambicijama koje imamo, manirama. Stoga smo izabrali Čile kao zemlju Latinske Amerike s kojom želimo potpisati bilateralni sporazum o suradnji.

- Koje prednosti nudite? = Hrvatska će se u budućnosti koncentrirati na specifična područja gospodarstva, kao što su energetika, promet, poljoprivreda, upravljanje vodama i turizam. Geografski položaj uvijek je bio naša prednost: nalazimo se na točci Europe kroz koju prolaze razne trgovinske rute, a Jadransko more prodire u europski kontinent, zbog čega je promet isto jako važan.

Hrvatska će uskoro ući u Europsku uniju i isto tako može biti jedan od ulaza u Europu. Mnogo od toga odražava se na mogućnosti ulaganja, ako uzmemo u obzir da EU osigurava fondove za specifične projekte kojima je cilj pravedniji i uravnoteženiji razvoj njegovih članica. Ima mnogo potencijala.

- Što Hrvatsku razlikuje od ostalih europskih zemalja? = Želimo biti uspješni, koncentrirati se na naše intelektualne proizvode, bilo u istraživačkim institucijama ili iz iskustva izgradnje države nakon rata.

U našem susjedstvu nalazi se jug Mediterana, zemlje sjeverne Afrike. Sirija nije daleko. Izgradnja institucija u poslijeratnim društvima pretvara se u vrlo važno znanje. Hrvatska je proživjela prilično nasilan rat, tako da točno znamo koliko je to teško.

I vi ste iskusili utjecaj rata, morali ste se suočiti s problemima kao podijeljeno društvo i bili ste iznimno uspješni u prevladavanju toga. To je nešto na čemu možemo raditi.

- Kako ocjenjujete eventualni ulazak u eurozonu? = Svaka zemlja koja se želi priključiti EU-u mora ispuniti kriterije Ugovora iz Maastrichta, koji uzimaju u obzir odnos između BDP-a i duga te proračun. Uzimajući u obzir iskustvo Grčke i drugih zemalja s juga Europe, želimo ispuniti te kriterije jer to znači da gospodarstvo zemlje bolje funkcionira. Naš je ključni cilj da budemo konkurentni unutar europskog tržišta.