Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Kako poslovati s Kanadom?

Uvodno obraćanje Nj. E. Gordana Jandrokovića,
ministra vanjskih poslova i europskih integracija RH,
na otvaranju seminara

Kako poslovati s Kanadom?

Hrvatska gospodarska komora
Zagreb, 26. listopada 2010.

 

 

Ekscelencijo,
poštovani predstavnici hrvatske i kanadske poslovne zajednice,
cijenjeni uzvanici,
dame i gospodo,

veliko mi je zadovoljstvo što Vam se mogu obratiti na početku ovoga seminara koji je nesumnjivo dodatna potvrda iznimno uspješne suradnje Hrvatske i Kanade.
Samo u posljednje tri godine broj bilateralnih posjeta na najvišoj razini premašio je ukupan broj posjeta ostvarenih od uspostave diplomatskih odnosa naših dviju zemalja.

Ovdje bih svakako izdvojio posjet kanadskog premijera Stephena Harpera Hrvatskoj u svibnju ove godine kojim je, rekao bih, zaokružen politički okvir hrvatsko-kanadskog prijateljstva i partnerstva.

I ovom prilikom još jednom želim zahvaliti Kanadi na snažnoj potpori koju je pružila ulasku Hrvatske u NATO, na podršci koju pruža našem članstvu u Europskoj uniji i na tome što prepoznaje  konstruktivnu ulogu Hrvatske u Jugoistočnoj Europi. 

Važan most i poveznica između naših dviju zemalja svakako je velika i dinamična hrvatska zajednica u Kanadi, kao i vrlo poduzetna zajednica hrvatskih povratnika iz Kanade u Hrvatskoj.  

Njihov je doprinos utkan u visoku razinu povjerenja i međusobnog razumijevanja između naših vlada, država i naroda.  

A to je, kao što vam je poznato, u ožujku prošle godine dovelo do odluke o ukidanju viza za putovanje hrvatskih državljana u Kanadu.
Uz daljnji razvoj svih aspekata naše bilateralne, ali i multilateralne suradnje, posebno našeg partnerstva u NATO-u, kao i suradnje u Ujedinjenim narodima, upravo je intenziviranje gospodarske suradnje ono na što ubuduće želimo staviti poseban naglasak.

Ovaj seminar, koji je okupio istaknute predstavnike hrvatske i kanadske poslovne zajednice, važan je iskorak u tom smjeru.

I zato želim zahvaliti svima koji su sudjelovali u njegovoj  realizaciji – Veleposlanstvu Kanade u RH, Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Kanadi, Hrvatskoj gospodarskoj komori, i naravno, Kanadsko-hrvatskom poslovnom klubu u Zagrebu.

Dame i gospodo,

S 124 milijuna američkih dolara trgovinske razmjene, 2008. godina bila je najbolja godina u povijesti naših gospodarskih odnosa, a Hrvatska je postala glavni trgovinski partner Kanade u Jugoistočnoj Europi (prije je to bila Slovenija).

Međutim, svjesni smo kako u gospodarstvima naših dviju zemalja još uvijek postoje veliki potencijali koje možemo i trebamo bolje iskoristiti na dobrobit naših država i naroda.

Hrvatska s Kanadom želi razviti veće i dublje ekonomsko partnerstvo, značajnije intenzivirati trgovinske, ulagačke, energetske i ukupne gospodarske odnose, te postati strategijski i gospodarski partner Kanade, tzv. economic hub, za ovaj dio Europe.

S obzirom da kanadska vlada planira ojačatitrgovački ured u regiji (Beograd ili Zagreb), slobodan sam istaknuti kako vjerujemo da će taj Ured biti otvoren u Zagrebu.

I to ne samo zato što je Hrvatska najveći trgovinski partner Kanade u Jugoistočnoj Europi, već i zbog mnogih drugih komparativnih prednosti.

Svojim geostrateškim položajem na razmeđi Mediterana te Srednje i Istočne Europe, kao i dobro razvijenom infrastrukturom, Hrvatska već danas čini važnu poveznicu između europskih zemalja i zemalja Bliskog i Dalekog Istoka.

Kao daljnju prednost svakako bih želio istaknuti kako smo u samoj završnici pregovora s Europskom unijom, odlučni da cilj članstva ostvarimo do 2012. godine.

A to znači da Hrvatska u političkom, gospodarskom i pravnom smislu već danas u najvećoj mjeri primjenjuje europske standarde.
Iako je današnji seminar posvećen predstavljanju mogućnosti poslovanja hrvatskih gospodarstvenika s Kanadom, dopustite mi da ipak spomenem pokretanje novog investicijskog ciklusa koji je nedavno predstavila Vlada Republike Hrvatske.

Riječ je o 30 projekata ukupne vrijednosti 13,85 milijardi eura u području energetike, turizma, vodnog gospodarstva i prometne infrastrukture.

Uvjeren sam da će neki od tih projekata naići na interes kanadskih partnera.

Upravo imajući u vidu zajedničku želju da povećamo dosadašnji obujam uzajamnih ulaganja, i ovim putem želim podržati vaše napore u izlasku na nova tržišta i ostvarenju novih poslovnih uspjeha.

Hrvatska je s Kanadom uredila i potrebne pretpostavke, odnosno institucionalno-pravni međudržavni okvir kako bi olakšala gospodarskim, znanstvenim i ostalim subjektima međusobnu komunikaciju i suradnju.

Započeli smo razgovore o novoj generaciji gospodarskih sporazuma kako bi ulaskom u EU Hrvatska mogla odmah sklopiti i prilagođene bilateralne sporazume s Kanadom.

Isto tako, pozdravljamo nove pregovore EU i Kanade o cjelovitom sporazumu o slobodnoj trgovini koji će se odnositi i na novu članicu-RH.

Dame i gospodo,

Poslovati s Kanadom znači poslovati sa zdravim, dinamičnim i konkurentnim gospodarstvom.

Spomenut ću samo neke od pokazatelja koji to potkrepljuju.

Kanada je ne samo najspremnije dočekala, nego i najuspješnije upravljala učincima svjetske gospodarske i financijske krize.

Doslovno shvativši da se svaka poteškoća može pretvoriti u priliku, Kanada je u prvoj četvrtini ove godine ostvarila gospodarski rast od 6,1% što je najveći rast zabilježen u proteklom desetljeću.

A uspješnim provođenjem Vladinih mjera, 400.000 izgubljenih radnih mjesta nadomjestila je s 425.000 novih.

O daljnjim prednostima poslovanja s Kanadom puno opširnije će biti govora u nastavku ovog seminara, što će, vjerujem, mnoge od ovdje prisutnih hrvatskih gospodarstvenika potaknuti da svoje poslovanje prošire i na kanadsko tržište

Važan oslonac pritom svakako može pružiti i vrlo aktivna Kanadsko-hrvatska gospodarska komora koja od 1995. godine djeluje u Torontu.

Dodatan razlog zbog kojeg s optimizmom gledamo na budući razvoj naše gospodarske suradnje upravo su inicijative koje dolaze iz samih poslovnih zajednica naših dviju zemalja.

U tom svjetlu pozdravljam osnivanje Hrvatsko-kanadske poslovne mreže u Zagrebu.

Vjerujem da će naši zajednički napori pridonijeti promociji i boljem korištenju gospodarskih, kao i svih drugih potencijala u odnosima naših dviju zemalja.

Pritom ćete u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija, našem Veleposlanstvu u Ottawi, Generalnom konzulatu u Mississaugi i kod mene osobno uvijek imati pouzdanog partnera i otvorena vrata.

Pored pružanja prvih informacija o kanadskom tržištu i odgovora na pojedinačne upite, svakom od vas spremni smo ponuditi svu potrebnu pomoć pri predstavljanju uKanadi i uspostavi prvih kontakata s potencijalnim partnerima.

Koliko znam, neki od vas već su koristili tu vrstu podrške, a sukladno vašem daljnjem izravnom interesu zajedno ćemo razmotriti i najbolji trenutak i prioritetna tržišta za raspored novih trgovačkih atašea.

Još jednom zahvaljujem svima koji su sudjelovali u organizaciji ovog seminara.

Svim sudionicima želim da plodonosna razmjena koja će uslijediti urodi konkretnom poslovnom suradnjom.

I zaključno, pozivam sve prisutne da odmah po završetku ovog seminara s istim entuzijazmom pristupe organizaciji uzvratnog seminara u Kanadi o mogućnostima poslovanja u Hrvatskoj.

Hvala vam na pozornosti!