Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Govor Ministrice za vanjske poslove i europske integracije Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović na sjednici Opće skupštine UN-a u New Yorku

Gospodine predsjedniče,

dopustite mi da izrazim zadovoljstvo Republike Hrvatske Vašim izborom za predsjednika Opće skupštine. U ovom ključnom trenutku u povijesti Ujedinjenih naroda, zahvalni smo što će prijatelj multilateralizma rukovoditi radom Skupštine. Također želim pohvaliti rad Vašeg prethodnika, gosp. Jeana Pinga iz Republike Gabon, zbog njegova iznimnog vodstva i nastojanja da uspješno zaključi 59. sjednicu Opće skupštine.

Također želim izraziti iskrenu sućut hrvatskih građana građanima Sjedinjenih Američkih Država zbog gubitka života i zbog patnji koje je uzrokovao uragan Katrina. Malu utjehu možemo pronaći u tome što u takvim teškim vremenima države instinktivno pružaju pomoć jedne drugima. To nam daje jasnu sliku o čovječnosti i njezinim golemim mogućnostima da čini dobro i izgradi bolji svijet.

Gospodine predsjedniče,

vjerujemo da su Ujedinjeni narodi i dalje nezamjenjivi u izgradnji boljeg svijeta. Sve države imaju korist od jakih Ujedinjenih naroda. Male i srednje države koje čine većinu država članica mogu učinkovitije izraziti svoje različite interese na globalnoj razini putem tog općeg foruma nego u sklopu bilo kojeg drugog foruma. Prema iskustvu moje države, Ujedinjeni narodi odigrali su istaknutu ulogu u njezinu ponovnom nastajanju kao suverene države.

Međutim, teškoće s kojima je postignut sporazum o Završnom dokumentu najbolje odražavaju trenutačno stanje svijeta u kojemu živimo. Na taj nesavršen dokument ne smijemo gledati ružičasto, nego umjesto toga trebamo iskoristiti mogućnosti koje on pruža kako bismo krenuli naprijed prema opsežnijim i dubljim reformama.

Iako u pogledu cilja - učinkovitijih i djelotvornijih Ujedinjenih naroda koji djeluju u službi čovječanstva - postoji opća suglasnost, zasad smo stvorili samo određene obrise reforme. Kao što nas je podsjetio glavni tajnik, ne smijemo smatrati da je posao završen. Pojedinosti su ostale nedovršene.

Sada bez odgode započnimo s tim pojedinostima. Pomozimo državama u razvoju da postignu milenijske razvojne ciljeve (MDGs), započnimo s djelovanjem Povjerenstva za izgradnju mira i Vijeća za ljudska prava, uvedimo potrebne procese za jačanje upravljanja Tajništvom.

Gospodine predsjedniče,

diplomacija se često temelji na kompromisima. Ta je riječ često bila korištena prigodom opisivanja Završnog dokumenta Svjetskog summita. Međutim, kompromis se ne smije koristiti kao sinonim za vraćanje unatrag. Razvoj je stup mandata Ujedinjenih naroda, a milenijski razvojni ciljevi međunarodne su obveze.

Tijekom godina, dijalog o razvoju imao je za posljedicu niz međunarodnih dokumenata koji svjedoče o napretku u pogledu pitanja siromaštva - i o načinima o kojima smo se suglasili u pogledu rješavanja tih najvažnijih izazova. Dokumenti iz Johannesburga i Monterreya najistaknutiji su među njima.

Iako je važno iznova potvrđivati usklađen međunarodni razvojni okvir, jednako je potrebno ići naprijed. Sveobuhvatno otpisivanje duga, u pogledu kojeg je ove godine postignut napredak u Gleneaglesu, i bolji trgovinski pristup tržištima razvijenih država, koji moraju biti rezultat kruga pregovora iz Dohe, označavaju put prema naprijed.

Put postizanja milenijskih razvojnih ciljeva određen prije pet godina nije jednak. U nekim dijelovima svijeta nastupio je ubrzan rast koji je imao za posljedicu izlazak milijuna ljudi iz siromaštva. Istodobno, Podsaharska Afrika je stagnirala. Male države-otoci u razvoju posebno su izložene određenim čimbenicima koji prijete njihovu postojanju. Postizanje milenijskih razvojnih ciljeva do 2015. godine zahtijeva donošenje nacionalnih i međunarodnih provedbenih strategija.

Znamo da trenutačna razina pomoći nije dostatna za postizanje milenijskih razvojnih ciljeva. Potrebno je sagledati načine za povećanje učinkovitosti postojeće pomoći, uvesti nove izvore financiranja i pridržavati se usklađenog vremenskog okvira za progresivno rastuće priljeve. Hrvatska u tom pogledu podupire Deklaraciju o novim izvorima financiranja razvoja.

Gospodine predsjedniče,

kao država s tranzicijskom ekonomijom i kao država kandidat za pristupanje Europskoj uniji (EU), Hrvatska se trenutačno nalazi u velikim unutarnjim strukturnim promjenama i pod vanjskom političkom prismotrom. Nastojimo pronaći ravnotežu između tih često suprotstavljenih zahtjeva uključivanjem naših obveza koje proizlaze iz milenijskih razvojnih ciljeva obveza u okvir provedbe drugih politika u procesima tranzicije i pristupanja Europskoj uniji. Razvili smo nacionalne razvojne ciljeve koji se temelje na milenijskim razvojnim ciljevima i koji uzimaju u obzir naš dosadašnji napredak.

Od naše obale s 1100 otoka do kršnog zaleđa i planina te nizina, okoliš Republike Hrvatske pruža rijetku raznolikost na relativno malom geografskom području. Iznimno smo zainteresirani za očuvanje našeg nacionalnog okolišnog nasljeđa, ali i svjetskog okoliša. Zbog toga pozdravljamo sveobuhvatan pristup rješavanju pitanja zaštite okoliša u Završnom dokumentu i naglašavamo svoju potporu ključnom poimanju održivog razvoja.

Gospodine predsjedniče,

učinkoviti multilateralni sustav ovisi o interakciji država koje su odgovorni domaći i međunarodni čimbenici. Posljednjih godina prijetnje miru i sigurnosti postaju uobičajene kada se govori o svjetskim pitanjima. S razlogom je uloženo puno truda u postizanje potrebne međunarodne suradnje za stvaranje strategija radi suočavanja sa starim i novim prijetnjama s kojima se suočavaju države. Za Hrvatsku, Ujedinjeni narodi trebaju i dalje biti na čelu tog procesa.

Borba protiv terorizma i transnacionalnog organiziranog kriminala jedan je od najvećih izazova s kojima se danas suočavamo. Predsjednik Republike Hrvatske prošli je tjedan potpisao Konvenciju o suzbijanju nuklearnog terorizma. Suglasnost o toj Konvenciji, o kojoj se pregovaralo nekoliko godina, korak je naprijed prema sklapanju sveobuhvatne međunarodne konvencije o terorizmu. Države moraju uložiti veće napore kako bi osigurale da se to ostvari za vrijeme ove šezdesete sjednice Opće skupštine.

Hrvatska žali što nije bilo smislenog napretka u pogledu razoružanja i neširenja naoružanja. Sadašnja bezizlazna situacija, koja je posljedica neuspješne revizijske konferencije o Ugovoru o neširenju nuklearnog oružja (Nuclear Non-Proliferation Treaty - NPT), jest razočaravajuća.

Podupiremo nedavne napore određenih država u pogledu NPT-a, zasnovane na tri stupa neširenja naoružanja, razoružanja i mirovne suradnje u području nuklearne sigurnosti, kao i na donošenju sveobuhvatnih zaštitnih ugovora i dodatnih protokola na svjetskoj razini.

Gospodine predsjedniče,

države koje su imale iskustva sa sukobima i poslije ponovo izgradile svoje nacionalne mogućnosti i institucije dobro razumiju vezu između sigurnosti i razvoja. Sigurnost i razvoj su pojedinačni stupovi rada Ujedinjenih naroda. Međutim, znamo da su oni ključni za održivi razvoj. Sigurnost i razvoj uzajamno jačaju i pružaju temelje za dobrobit pojedinaca i država u kojima oni žive.

Hrvatska je aktivno zainteresirana za pregovore o Povjerenstvu za izgradnju mira. Jasno ja da je takvo međuvladino tijelo potrebno za popunjavanje praznina koje postoje u sustavu Ujedinjenih naroda. Iako je stručnost Ujedinjenih naroda u pogledu očuvanja mira nepobitna, izazovi u pogledu izgradnje i uspostave mira su drugačiji.

Zagovarali smo uključivanje država s nacionalnim iskustvom u izgradnji mira u članstvo Povjerenstva. Zadovoljni smo što se to stajalište odražava u Završnom dokumentu. Uključivanje malih država koje su vlastitim iskustvom prešle iz stanja sukoba u stanje oporavka, a zatim razvoja, dodatna je važna dimenzija koja ne bi postojala da je Povjerenstvo sastavljeno samo od velikih, bogatih ili moćnih država.

Povjerenstvo za izgradnju mira treba pomoći državama da razviju i ojačanju svoje ključne institucije upravljanja i pomoći lokalnim mjerodavnim tijelima da stvore uvjete za održivi razvoj, uključujući gospodarski rast. Ono uvijek treba osigurati da proces pokreću zainteresirane države i ključni čimbenici unutar njih. Ako se unutarnji sukobi mogu prevladati i ako se može spriječiti njihovo ponovno pojavljivanje, tada stvaramo uvjete za sigurniji svijet.

Gospodine predsjedniče,

vjerujemo da je reforma Vijeća sigurnosti potrebna, u pogledu njegova članstva i u pogledu metoda rada. Radujemo se većem napretku koji se o tom pitanju postiže tijekom ove sjednice Opće skupštine. Naravno, bilo koje rješenje zahtijeva potporu što većeg broja država.

Hrvatska je bila i jest faktor stabilnosti u susjedstvu u kojem nedavna nestabilnost nije bila samo na štetu država u regiji, već i na štetu šire međunarodne zajednice. Naša povećana suradnja s našim susjedima siguran je temelj za postizanje stabilnosti i osiguranje preduvjeta za širenje gospodarskih mogućnosti za jugoistočnu Europu u cjelini. Mi ćemo nastaviti tu regionalnu ulogu.

Nakon uspješnog nastanka putem izgradnje mira, Hrvatska sada sudjeluje u više od polovine operacija Ujedinjenih naroda namijenjenih očuvanju mira diljem svijeta i osposobljava očuvatelje mira iz novih država koje šalju svoje mirovne snage. Koristimo se svojim nacionalnim iskustvom kako bismo pomogli onima kojima je to potrebno.

Sada smo spremni poduzeti sljedeći korak u našim odgovornostima kao člana Ujedinjenih naroda i građana svijeta. Zbog toga je Republika Hrvatska predstavila svoju kandidaturu za nestalno mjesto u Vijeću sigurnosti na izborima koji će se održati 2007. godine.

Gospodine predsjedniče,

postulati u Povelji Ujedinjenih naroda o ljudskim pravima služe kao univerzalna mjera za sve narode i sve ljude. Oni su srž rada Ujedinjenih naroda. Zbog toga podupiremo napore koji se ulažu u reformu i ojačanje sustava Ujedinjenih naroda za ljudska prava.

Hrvatska podupire odluku o jačanju Ureda visokog povjerenika za ljudska prava Ujedinjenih naroda i povećanju sredstava koja se dodjeljuju tom uredu. Ljudska prava, kao jedan od osnovnih stupova sustava Ujedinjenih naroda, zahtijevaju te reforme.

Hrvatska pozdravlja odluku o osnivanju Vijeća za ljudska prava, kao novog tijela s odgovornostima za promicanje sveopćeg poštivanja zaštite ljudskih prava i za rješavanje njihovih povreda, kad god se one pojave. Razočarani smo što do Svjetskog summita nije bilo potrebne političke volje za sklapanje ugovora o Vijeću. Međutim, konstruktivno ćemo raditi s drugim državama članicama na postizanju konsenzusa tako da se zasad neriješeni elementi Vijeća riješe tijekom ove šezdesete sjednice.

Hrvatska je zadovoljna što je sporazum o odgovornosti za zaštitu uključen u Završni dokument. Prečesto smo svjedočili razočaranju i patnji koji nastaju zbog neaktivnosti međunarodne zajednice u slučajevima agresije. Pozdravljamo ovaj pozitivan napredak kao korak naprijed prema donošenju normativnog okvira.

Gospodine predsjedniče,

demokracija donosi slobodu za pojedinca i pridonosi legitimnosti država. Kao potpisnica Varšavske deklaracije o Zajednici demokracija, Hrvatska potpuno priznaje važnost jačanja demokracije i pomake u općem prihvaćanju demokracije kao univerzalne vrijednosti. Mogućnosti izgradnje mogu ojačati države putem jačanja institucija koje osiguravaju vladavinu prava, jednak pristup i stabilno upravljanje.

Hrvatska podupire povećanje mogućnosti Ujedinjenih naroda u pogledu promicanja i jačanja demokratskih institucija i praksi diljem svijeta. Pozdravljamo odluku o osnivanju Zaklade za demokraciju, a kao konkretan dokaz svoje potpore financijski smo pomogli njezino osnivanje.

Samo učinkovito djelovanje sustava Ujedinjenih naroda može odgovoriti suvremenim izazovima. To zahtijeva učinkovite nadležnosti glavnih tijela. No još uvijek postoje različite koncepcije među državama članicama o načelu državnog suvereniteta i te razlike, kao što smo to već vidjeli na nedavnim pregovorima, izravno utječu na izglede prilagođivanja nadležnosti i odnosa s glavnim tijelima Ujedinjenih naroda stvarnom stanju u dvadeset prvom stoljeću. U tom pogledu, sve nas očekuje još mnogo posla.

Hrvatska podupire napore radi uvođenja znatnih reformi u pogledu upravljanja ljudskim potencijalima u Tajništvu. Ujedinjeni narodi ne mogu si dopustiti da imaju Tajništvo kojim se ne upravlja sukladno suvremenim standardima i praksi. Zbog toga podupiremo sveobuhvatno usklađivanje sustava u pogledu upravljanja i vođenja poslova.

Gospodine predsjedniče,

puno je velikodušnih riječi izrečeno u ime Ujedinjenih naroda na ovome mjestu tijekom proteklog tjedna. Kada napustimo ovo mjesto, ne smijemo zaboraviti načela na koja smo se pozivali i obveze koje smo preuzeli. Samo to može osigurati ubrzani napredak u postizanju milenijskih razvojnih ciljeva i reforme Ujedinjenih naroda. Možete biti sigurni da će Republika Hrvatska i dalje biti konstruktivan sudionik u tim naporima.

Zahvaljujem.