Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Grlić Radman na virtualnoj konferenciji o pokretanju Deklaracije protiv proizvoljnog pritvaranja stranih državljana

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u ponedjeljak, 15. veljače 2021. godine, na virtualnoj konferenciji na kojoj se predstavila Deklaracija protiv upotrebe proizvoljnog pritvaranja stranih državljana u međudržavnim odnosima. Konferencija se održala na inicijativu kanadskog ministra vanjskih poslova Marca Garneaua, uz sudjelovanje brojnih ministara vanjskih poslova država iz cijeloga svijeta, uključujući Europske unije. Deklaracijom se poziva vlade na ujednačeni način postupanja prema stranim državljanima te unaprjeđenje međunarodne suradnje, kao i zaustavljanje prakse proizvoljnih uhićenja, pritvora ili izricanja presuda.

Ministar je u svom izlaganju istaknuo kako je proizvoljno uhićenje ili pritvaranje stranih državljana u suprotnosti s međunarodnim pravom, ugrožava međunarodne odnose, te ima negativan učinak na strane državljane koji putuju, rade i žive u inozemstvu.

„Uvjereni smo da smo zajedno s našim kanadskim prijateljima i saveznicima, partnerima u Europskoj uniji i drugim državama koje dijele naše vrijednosti, dužni biti glavni zaštitnici temeljnih stupova međunarodnog prava, kao i principa koji proizlaze iz Povelje Ujedinjenih naroda“, izjavio je ministar Grlić Radman.

Stranice