Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Generalna konzulica Ivana Zerec s gradonačelnikom istanbulske općine Beyoğlu Haydarom Alijem Yildizom

Zajednički projekti Generalnog konzulata RH kao i EU zemalja zastupljenih u Istanbulu bili su predmetom razgovora generalne konzulice Ivane Zerec 27. siječnja 2021. godine, s gradonačelnikom istanbulske općine Beyoglu Haydarom Alijem Yildizom.

"Protekla je godina bila izazovna, ljudski i materijalni gubici veliki, ali sad se treba pripremati za postcovid razdoblje", rekao je Yildiz izrazivši sućut Hrvatskoj zbog dodatne nevolje - katastrofalnog potresa. Budući da općina Beyoglu predstavlja kolijevku europskih civilizacija koje su boravile na tlu grada,  ključni događaj u planu aktivnosti bit će zajedničko obilježavanje Dana Europe 9. svibnja.

Unatoč pandemijskim okolnostima u Istanbulu su otvorena odnosno renovirana četiri muzeja i muzej Ataturka, a uskoro se očekuje otvaranje novog kulturnog centra na trgu Taksim. Veliki projekt trajektne luke Galataport također će uskoro biti završen, a općina će se s dodatnim entuzijazmom okrenuti unaprjeđenju turističke ponude, posebice gastronomskog turizma. Hrvatska će se, najavila je generalna konzulica Zerec, rado odazvati pozivu na Istanbulski filmski festival, a ako pandemijski uvjeti dozvole i  drugim planiranim kulturnim i gospodarskim aktivnostima.



Stranice