Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Uvodna riječ

Dobro došli na internetsku stranicu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Pretoriji, Republici Južnoj Africi!

Među osnovnim zadaćama Veleposlanstva Republike Hrvatske u Pretoriji jest pružanje usluga i pomoći hrvatskim državljanima koji žive i rade u Republici Južnoj Africi ili jednoj od afričkih zemalja koje također ulaze u djelokrug Veleposlanstva RH u Pretoriji: Bocvani, Keniji, Mauricijusu, Mozambiku, Namibiji i Zambiji. Isto je toliko važno pružati informacije stanovnicima Republike Južne Afrike i navedenih zemalja koje zanima naša lijepa zemlja – kao turiste, poslovne ljude ili iz drugih razloga. Uvjereni smo da će naša internetska stranica pridonijeti boljoj obaviještenosti zainteresiranih građana, a time i još boljoj suradnji Republike Hrvatske s Republikom Južnom Afrikom, kao i s drugim državama koje naše Veleposlanstvo pokriva.

Hrvatsko-južnoafrički odnosi vrlo su dobri. Među nama nema, niti je bilo ikakvih sporova. Stekavši neovisnost, Hrvatska je vrlo brzo uspostavila diplomatske odnose s novom Južnom Afrikom te zatim otvorila Veleposlanstvo u njezinom glavnom gradu.

Kao i Južnoafrikanci, Hrvati znaju da “sloboda nije bila besplatna”. Upravo zato, Hrvatska – kao i Južna Afrika – visoko cijeni i brani vrijednosti poštivanja ljudskih prava svih ljudi, demokracije i mirotvornosti, kako unutar svojih granica, tako i u regiji  i svijetu.

Uz političke odnose, u posljednje se vrijeme sve više razvija i međusobna trgovina i gospodarski odnosi uopće. Veleposlanstvo je bilo i jest vrlo aktivno u promicanju naše zemlje predstavljanjem hrvatske kulture u Južnoj Africi.

Hrvati koji žive u Južnoj Africi i Južnoafrikanci koji posjećuju Hrvatsku most su koji povezuje dvije zemljopisno veoma udaljene zemlje. Premda ne odviše brojni, južnoafrički Hrvati vrijedni su i ugledni članovi zajednice, koji pridonose razvoju svoje nove, višeetničke afričke domovine, ne zaboravljajući svoje hrvatske korijene.

Nadamo se da će vam ova internetska stranica pomoći da doznate više o zemlji koju ne zovemo uzalud “Lijepa naša domovina” – vidjet ćete zašto. A ako vam još nedostaje neki podatak, ili vas nešto dodatno zanima, slobodno nam se obratite.