Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Uvodna riječ

Dragi sunarodnjaci, dragi prijatelji, dobro došli na internetsku stranicu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Narodnoj Republici Kini!

U ime djelatnika ovog Veleposlanstva želio bih pozdraviti sve vas koji posjećujete našu internetsku stranicu. Na njoj možete naći informacije o događanjima koje Veleposlanstvo organizira, našim aktivnostima, kao i potrebne poveznice na najvažnije državne i druge institucije od interesa u Republici Hrvatskoj. Posebnu pozornost posvećujemo obavijestima o konzularnim uslugama i informacijama o tome kako poslovati s kineskim partnerima, koje mnogi od vas trebaju. Ova stranica namijenjena je upravo vama i izuzetno ćemo cijeniti vaše preporuke, mišljenja i pitanja s ciljem unaprjeđivanja njezine informativnosti i međusobne komunikacije.

Republika Hrvatska i Narodna Republika Kina predane su izgradnji i napretku međusobnih odnosa, uz snažnu posvećenost dvaju državnih čelništava jačanju ovoga prijateljstva. Novi zamah odnosima, nakon državnog posjeta Predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović Narodnoj Republici Kini u listopadu 2015. na poziv predsjednika Xija Jinpinga te radnog posjeta predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića u studenom 2018. i niza njegovih ranijih sastanaka s predsjednikom Državnog vijeća Narodne Republike Kine Lijem Keqiangom, dao je službeni posjet premijera Lija Republici Hrvatskoj kao i  domaćinstvo sastanka na vrhu Suradnje između država Srednje i Istočne Europe i Narodne Republike Kine u travnju 2019. godine u Dubrovniku kada je kineski premijer stanje odnosa označio „dijamantnim razdobljem“. To se potvrdilo i tijekom pandemije virusa COVID-19 kada je međusobno upućivana humanitarna pomoć u nužnoj medicinskoj opremi.

Bez obzira na razliku u veličini, gospodarskoj snazi i međunarodnom utjecaju te zemljopisnu udaljenost, naše dvije države imaju brojne sličnosti i zajedničke interese. Uz međusobno poštovanje i uvažavanje, sve više ih i ostvaruju, posebice na gospodarskom i kulturnom polju, time potvrđujući svoje partnerstvo. U svibnju 2022. godine navršava se već 30. obljetnica uspostave diplomatskih odnosa i razvijanja partnerstva koje je osnaženo i prošireno hrvatskim članstvom i djelovanjem u Europskoj uniji.

Hrvatska svojim položajem, spajajući Sredozemlje, Jugoistočnu i Srednju Europu te Podunavlje, predstavlja izniman strateški ulaz na tržišta cijelog tog dijela Europe, skraćujući pomorski put roba za skoro tjedan dana. Kineski partneri sve više prepoznaju takve gospodarske mogućnosti. To potvrđuje i postojani rast kineskih ulaganja u Republiku Hrvatsku. Svakako treba istaknuti i činjenicu da ključni infrastrukturni projekt kojim se spajaju dva dijela Republike Hrvatske, time i Europske unije, Pelješki most, privodi kraju upravo ugledna kineska tvrtka. Tako taj most simbolično osnažuje i spone Hrvatske i Kine.

Rastući broj posjeta naših kineskih prijatelja Republici Hrvatskoj, prije pandemije došavši skoro na pola milijuna posjeta u 2019. godini, dodatno produbljuje naše međusobno poznavanje i prijateljstvo te potencijalno otvara nove oblike suradnje. Veleposlanstvo, u suradnji s Uredom Hrvatske turističke zajednice u Šangaju želi aktivno pridonijeti još većem broju kineskih posjetitelja našoj zemlji. Na našoj stranici možete tako, i prije vašeg posjeta, steći uvid u bogatstvo hrvatskog identiteta, povijest, prirodne ljepote i kulturu Hrvatske, te u sve ono što ju čini prepoznatljivom u svijetu. Također, svojim djelovanjem želimo utjecati na to da što veći broj hrvatskih građana ima prigodu izravno se upoznati s impresivnom poviješću, kulturom, te gospodarskim i tehnološkim postignućima Kine. Sve više otkrivajući jedni o drugima činimo i naše veze sve čvršćima i dvije države bližima. Godina kulture i turizma u odnosima dviju država upriličena 2019. godine pridonijela je daljnjem produbljivanju suradnje i boljem međusobnom poznavanju.

Kina je domovina svile, a Hrvatska kravate, pa je i to jedna od poveznica koje nam tek predstoji oživotvoriti u našoj suradnji. Pa i onoj u okviru inicijative Pojas i put, modernog puta svile, čija je jedna od sudionica i Hrvatska. A mnoge činjenice daju temelja vjerovanju da je Marko Polo, poznat po tome da je proputovao davnim Putem svile i približio Europu i Aziju, Kinu posebice, podrijetlom s hrvatskog otoka i istoimenog grada Korčule, tada u sastavu Mletačke Republike.

Svojom izuzetno važnom zadaćom držimo upravo rad na prepoznatljivosti Hrvatske, ne samo kao izuzetno lijepe države i domovine niza vrhunskih sportaša, već i kao države članice Europske unije iz koje dolaze brojni vrhunski proizvodi i usluge od visoko-tehnoloških proizvoda i softverskih rješenja do gastronomskih delicija koje želimo vidjeti zastupljene na izuzetno zahtjevnom kineskom tržištu. U djelovanju Veleposlanstva na jačanju gospodarske suradnje nezaobilazan partner nam je i Predstavništvo Hrvatske gospodarske komore u Šangaju.

Posebno se posvećujemo maloj, ali dinamičnoj hrvatskoj zajednicom koja živi diljem Kine. U planove redovitih druženja s vama te kulturnih i gospodarskih aktivnosti u organizaciji Veleposlanstva, u sklopu našeg „Hrvatskog kutka, nastojat ćemo i dalje, osim Pekinga i Šangaja, uključiti i ostale gradove i pokrajine u kojima je hrvatska zajednica zastupljena. U tome će nam zasigurno trebati i vaša potpora – upravo ste vi važan most našeg zbližavanja i suradnje, „veleposlanici“ hrvatskog identiteta i prepoznatljivosti u vašim sredinama. Ovdje ne smijemo izostaviti niti naše počasne konzule, gospođu Ivy Wu u Hong Kongu i gospodina Bat-Erdenea Purevdagvaua u Ulan Batoru, uz čiju svesrdnu potporu Veleposlanstvo godinama ostvaruje niz aktivnosti.

Još jednom Vam želimo dobrodošlicu na internetsku stranicu Veleposlanstva, držeći kako je ovo važan oblik komunikacije i stjecanja informacija o prijateljstvu i suradnji Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine, te Republike Hrvatske i Mongolije kao i Republike Hrvatske i Demokratske Narodne Republike Koreje, država koje Veleposlanstvo nerezidentno pokriva. Veselimo se vašim posjetima i suradnji!

 

Srdačno,


mr. sc. Dario Mihelin

veleposlanik