Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Uvjeti ulaska pasa i mačaka u Hrvatsku

Pri unosu pet ili manje kućnih ljubimaca (nekomercijalno kretanje), dokumentacijski i identifikacijski pregled obavljaju carinski službenici na graničnom prijelazu ulaska u Republiku Hrvatsku, a u slučaju više od pet kućnih ljubimaca (komercijalno kretanje) vrijede drugi propisi i veterinarski pregled obavljaju granični veterinarski inspektori na za to odobrenim graničnim veterinarskim postajama.

Psi, mačke i pitome vretice u pratnji vlasnika, koji se provoze preko područja Republike Hrvatske te oni koji privremeno borave u Hrvatskoj, moraju prije ulaska u zemlju, u skladu s važećim zakonodavstvom Europske unije  (Uredba br. 576/2013), ispunjavati sljedeće uvjete:
(a) da su mikročipirani;
(b) cijepljeni protiv bjesnoće;
(c) da ih prati važeća putovnica za kućne ljubimce ili certifikat gdje su ubilježeni i ovjereni svi podaci od ovlaštenog veterinara.

Cijepljenje se smatra važećim te će se dozvoliti ulazak u Republiku Hrvatsku ukoliko je od dana cijepljenja kućnog ljubimca u državi članici ili trećoj zemlji proteklo najmanje 21 dan. Ukoliko se radi o ponovnom cijepljenju (revakcinaciji) koje je obavljeno prije isteka roka valjanosti prethodnog cijepljenja (kućni ljubimac je redovito i uredno revakciniran) taj rok od 21 dan se ne primjenjuje. Razdoblje valjanosti cijepljenja (ovisno o cjepivu može biti i do tri godine) protiv bjesnoće propisuje proizvođač cjepiva, uz uvjet da je to upisano i ovjereno od strane ovlaštenog veterinara u putovnici ili certifikatu za kućne ljubimce.

Ako su psi označeni mikročipom koji nije u skladu s kriterijima određenim hrvatskim propisima, odnosno propisima EU-a, vlasnik mora osigurati odgovarajući čitač za očitavanje identifikacijskog broja s mikročipa.

Ulazak i kretanje na teritoriju Republike Hrvatske dozvoljeno je i kućnim ljubimcima mlađim od 3 mjeseca i necijepljenim, ako imaju putovnicu te potvrdu veterinara da su od rođenja boravili na istom mjestu i nisu bile u kontaktu s divljim životinjama koje su mogle biti izložene infekciji. Potvrda NIJE POTREBNA ukoliko se kreću u pratnji majke o kojoj su još ovisne. Ako su ti kućni ljubimci uvezeni na područje Hrvatske radi trajnog boravka, a nisu označeni mikročipom, moraju biti označeni u roku od 15 dana od dana ulaska u zemlju.

Nije dopušten provoz, unošenje i privremeni boravak na području Republike Hrvatske pasa pasmine terijera tipa bull koji nisu upisani u registar Međunarodnog kinološkog saveza (F.C.I.) (pit bull terijer) i njihovih križanaca.

U gradu Zagrebu (a slični uvjeti i način držanja pasa doneseni su i drugdje u Hrvatskoj) određeno je da se na ulici, javnoj površini, parkovima, te u prostorijama koje služe zgradi kao cjelini (stubište, ulaz, dizalo, dvorište i slično) pas mora voditi na uzici tako da ne ugrožava sigurnost i zdravlje ljudi, drugih životinja i njihovo kretanje.

Psi koji su zbog svojih urođenih svojstava i agresivnog instinkta ili izvježbanosti opasni za sigurnost ljudi, a posebno dobermani, američki stafordski terijeri, bulterijeri, rotwaileri, doge, njemački i belgijski ovčari, japanski borilački psi, veliki japanski špicevi, mastifi, šarplaninci i njihovi križanci, moraju se, na javnim površinama voditi na uzici, obavezno s brnjicom.

Iznimno, bordoške doge i napuljski mastifi vode se, na javnoj površini, na uzici, ali bez brnjice.

Dodatne informacije dostupne su na sljedećim stranicama: http://www.veterinarstvo.hr/default.aspx?id=1289;

https://carina.gov.hr/istaknute-teme/fizicke-osobe-2715/prijenos-zivotinja/2744;

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HR/TXT/?uri=CELEX:32013R0576