Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

ALICANTE GASTRONOMIJA

Republika Hrvatska predstavila je svoju gastronomiju kao zemlja - gost na XII. Kongresu „Najbolje od gastronomije“ u Alicanteu.

Republika Hrvatska predstavila je svoju gastronomiju kao zemlja - gost na XII. Kongresu „Najbolje od gastronomije“ u Alicanteu. Od 6. do 9. studenoga u Alicanteu je održan najpoznatiji gastronomski dogadaj u španjolskoj: XII. Kongres „Najbolje od gastronomije“ (Lo Mejor dela Gastronomía), na kojem je Republika Hrvatska bila zemlja - gost institucije CasaMediterraneo koja djeluje u sklopu Ministarstva vanjskih poslova i suradnje Kraljevine španjolske. Do ideje o hrvatskom sudjelovanju i, u konacnici, samog poziva došlo je zbog vrlo dobre i intenzivne suradnje koju je VRH Madrid ostvarilo tijekom proteklih godinu dana s Casom Mediterraneo. Tako je španjolsko Ministarstvo vanjskih poslova i suradnje osiguralo najistaknutiji štand na sajmu i sve tehnicke uvjete sukladno specifikacijama koje su pružili naši kuhari. Ovaj prvenstveno profesionalni kongres, na kojem se predstavljaju najbolji chefovi Europe, po prvi puta ukljucivao je predstavljanje jedne nacionalne kuhinje na nacionalnom štandu, uz sudjelovanje kuhara iz restorana Plavi podrum, Le Mandrac i Valsabbion, prezentacijom gastronomske filozofije te detaljnim izlaganjima i demonstracijama kuharske metodologije. Aktivnosti na hrvatskom štandu obuhvatile su kuharske radionice, prezentacije vina i maslinovih ulja, te svakodnevno pripremanje za degustaciju tipicnih hrvatskih jela. Hrvatsko sudjelovanje na kongresu zakljuceno je natjecanjem u pripremi hobotnice u kojem su sudjelovali veleposlanik Pelicaric, koji je pripremio hobotnicu na nacin tribunjskih ribara, Martín Berasategui, jedan od tri najveca svjetska kuhara i zvijezda Kongresa, José Joaquín Ripoll, predsjednik Vlade Alicantea, i Rafael García Santos, najpoznatiji gastronomski kriticar u španjolskoj i organizator Kongresa. Sudjelovanje ovako zvucnih imena na natjecanju izazvalo je ogoroman interes medija te je u tisku kao najzanimljiviji dogadaj na kongresu navedeno kuhanje na hrvatskom štandu.

Press releases