Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Pod pokroviteljstvom i u organizaciji Grada Rima u Oranžeriji Sv. Sista u Rimu u nedjelju 20. sijecnja, održana je djecja priredba

Pod pokroviteljstvom i u organizaciji Grada Rima u Oranžeriji Sv. Sista u Rimu u nedjelju 20. sijecnja, održana je djecja priredba posvecena dopunskim školama nacionalnih predstavnika Istocne Europe, a na kojoj su se predstavili i ucenici Hrvatske dopunske škole u Rimu. Ovo je druga godina za redom da je pridružena vijecnica Tetyana Kuzyk, koja je ujedno i posebno imenovana povjerenica gradonacelnika Rima, Giannija Alemanna, za integraciju stranaca u Rimu u suradnji s Gradskim uredom za socijalne politike i usluge gradana, okupila dopunske škole i udruge Istocne Europe koje djeluju na podrucju Grada Rima. Geslo ovogodišnje priredbe bilo je „zapocnimo od naše buducnosti“. U središtu proslave bila su djeca kao nositelji naše buducnosti, te iznimno zahtjevna i važna uloga svih sudionika u odgojnom procesu, narocito za djecu stranaca za koju je bitno da uz integraciju u novim domovinama, ne izgube svoj nacionalni i kulturni identitet zemlje porijekla.

Pod pokroviteljstvom i u organizaciji Grada Rima u Oranžeriji Sv. Sista u Rimu u nedjelju 20. sijecnja, održana je djecja priredba posvecena dopunskim školama nacionalnih predstavnika Istocne Europe, a na kojoj su se predstavili i ucenici Hrvatske dopunske škole u Rimu. Ovo je druga godina za redom da je pridružena vijecnica Tetyana Kuzyk, koja je ujedno i posebno imenovana povjerenica gradonacelnika Rima, Giannija Alemanna, za integraciju stranaca u Rimu u suradnji s Gradskim uredom za socijalne politike i usluge gradana, okupila dopunske škole i udruge Istocne Europe koje djeluju na podrucju Grada Rima. Geslo ovogodišnje priredbe bilo je „zapocnimo od naše buducnosti“. U središtu proslave bila su djeca kao nositelji naše buducnosti, te iznimno zahtjevna i važna uloga svih sudionika u odgojnom procesu, narocito za djecu stranaca za koju je bitno da uz integraciju u novim domovinama, ne izgube svoj nacionalni i kulturni identitet zemlje porijekla. Ova je priredba bila ujedno i završna svecanost povodom božicnih i novogodišnjih blagdana predstavnika razlicitih vjeroispovijesti koji žive u Rimu. Na priredbi su se kratkim programom predstavile dopunske škole Ruske Federacije, Ukrajine i Republike Hrvatske, kulturne udruge Albanije, Bosne i Hercegovine, Moldavije i Rumunjske, a ispred Hrvatsko talijanske udruge u Rimu koja je bila u pratnji ucenika Hrvatske dopunske škole bili su gda Dragica Hadrovic i gospodin Mirko šikic Priredbu su popratili i diplomatski predstavnici država cije su škole i udruge nastupale. Tetyana Kuzyk prisutnima se obratila prigodnim govorom u kojem je naglasila važnost ocuvanja kulturnog identiteta i baštine pri cemu se posebno zahvalila svim prisutnim udrugama, dopunskim školama i veleposlanstvima. Kuzyk je istakla kako je važnost ovakvih susreta u kulturnoj razmjeni, u razmjeni iskustava, stvaranju novih poznanstava i medusobnoj suradnji škola i udruga. Veleposlaniku Republike Hrvatske u Rimu, Damiru Grubiši i uciteljici nastave hrvatskog jezike i kulture u Rimu, Renati Grgurevic, gda Kuzyk je urucila priznanja za angažman u promicanju hrvatske kulture i jezika, te se zahvalila na dugogodišnjoj aktivnoj suradnji s institucijama Grada Rima. Ucenici Hrvatske dopunske škole predstavili su se kratkim prigodnim programom koji je popracen velikim pljeskom. Posebnu pažnju izazvala su djeca i roditelji koji su nastupali u hrvatskim narodnim nošnjama koje je Veleposlanstvu za ovu priliku posudila predsjednica Hrvatske zajednice u Venetu, gda Dubravka Colak.

Priopćenja