Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

VINO LAGO DI COMO

Na jezeru Lago di Como u vrijednom spomenickom kompleksu Villa d'Este, danas prestižnom hotelu, od 30. listopada do 2. studenog održan je „Svjetski simpozij vina“. Dogadaj je okupio oko 150 najznacajnijih predstavnika svijeta vina kako bi tom prigodom razmijenili i deje i iskustva, te razgovarali svjetskim trendovima vina, njegovoj proizvodnji a ujedno ostvarili poslovne veze. Glavni organizator Simpozija bio je Le Grand Jury Europeen, jedna od najznacajnijih nezavisnih europskih vinarskih organizacija koja ocjenjuje i klasificira kvalitetna vina iz cijeloga svijeta. Clanovi spomenute organizacije su renomirani svjetski novinari i enolozi, a njezin predsjednik i utemeljivac je Francuz Francois Mauss, ugledni svjetski strucnjak na ovom podrucju. Suorganizatorica dogadaja bila je Marie Ahm, clanica spomenute organizacije, afirmirana novinarka danskog casopisa „Vinbladet“. Pokrovitelji manifestacije bili su neki od vrhunskih proizvodaca vina: Alain Vauthier, Angelo Gaja, Egon Muller, Aubert de Villaine, Pablo Alvares.

Na jezeru Lago di Como u vrijednom spomenickom kompleksu Villa d'Este, danas prestižnom hotelu, od 30. listopada do 2. studenog održan je „Svjetski simpozij vina“. Dogadaj je okupio oko 150 najznacajnijih predstavnika svijeta vina kako bi tom prigodom razmijenili i deje i iskustva, te razgovarali svjetskim trendovima vina, njegovoj proizvodnji a ujedno ostvarili poslovne veze. Glavni organizator Simpozija bio je Le Grand Jury Europeen, jedna od najznacajnijih nezavisnih europskih vinarskih organizacija koja ocjenjuje i klasificira kvalitetna vina iz cijeloga svijeta. Clanovi spomenute organizacije su renomirani svjetski novinari i enolozi, a njezin predsjednik i utemeljivac je Francuz Francois Mauss, ugledni svjetski strucnjak na ovom podrucju. Suorganizatorica dogadaja bila je Marie Ahm, clanica spomenute organizacije, afirmirana novinarka danskog casopisa „Vinbladet“. Pokrovitelji manifestacije bili su neki od vrhunskih proizvodaca vina: Alain Vauthier, Angelo Gaja, Egon Muller, Aubert de Villaine, Pablo Alvares. Dogadaj je bio iznimno medijski popracen, a pored predstavnika talijanskih medija nazocili su mu i predstavnici novinskih agencija AFP i Reutersa, kao i hrvatskih medija. Sudjelovanje Hrvatske omogucila je Hrvatska gospodarska komora koja je u svojstvu partnera i pokrovitelja organizirala i „Dan Hrvatske.“ U toj je prigodi priredena degustacija najkvalitetnijih hrvatskih vina i to triju autohtonih sorti Plavca malog, Malvazije i Graševine. Svoja su vina prezentirali sljedeci proizvodaci: Gianfranco Kozlovic (Kozlovic VIP vina, Momjan), Mladen Rožanic (Roxanich d.o.o., Kosinožici), Franjo Francem (Agrokor d.o.o. Zagreb), Ivica Matoševic (Vina Matoševic d.o.o., Lovrec), Jeff Reed (Korta Katarina, Orebic), Marko Pavlak (Korta Katarina, Orebic), Vlado Krauthaker (Krauthaker vinogradarstvo i vinarstvo, Kutjevo), Damir Horvat (Kutjevo). Ovom važnom dogadaju za hrvatsko vinogradarstvo i proizvodnju vina nazocio je Nadan Vidoševic, predsjednik HGK sa suradnicima. Docekali su ga i pozdravili generalni konzul Ivan ?ani Maršan i konzul savjetnik Mario Kezic, koji su i prethodnoga dana zajedno s hrvatskim predstavnicima nazocili simpoziju. Nakon degustacije prireden je svecani rucak na kojem su uz hrvatske gastronomske specijalitete ponudena i konzumirana vrhunska vina spomenutih hrvatskih proizvodaca. Hrvatska jela pripremila je Sonja Peric, šefica kuhinje restorana Valsabion iz Pule, sa suradnicama. Uoci svecanog rucka generalni konzul Maršan je u ime veleposlanika RH Tomislava Vidoševica pozdravio nazocne goste te zahvalio organizatorima i domacinima na pružanju mogucnosti Hrvatskoj da na tako visokoj razini dostojno predstavi iznimno kvalitetna nacionalna vina. Potom se uzvanicima prigodnim rijecima obratio predsjednik HGK Nadan Vidoševic koji je istaknuo sve važnije mjesto i ulogu Hrvatske na turistickoj karti svijeta, važnost njezine kulturne i prirodne baštine, te zemljopisne raznolikosti. Istaknuo je hrvatsku gastronomsku ponudu i kvalitetu vina, te pozvao sve prisutne da posjete Hrvatsku. Na kraju svecanog rucka Francois Mauss, predsjenik GJE organizacije zahvalio je hrvatskim predstavnicima na posebno uspješnom predstavljanju.

Priopćenja