Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

KUHAR NAPULJ HR

Veleposlanik Tomislav Vidoševic je 21. srpnja boravio u radnom posjetu Napulju u kojem se u razdoblju od 30. lipnja do 24. srpnja održava V. Medunarodni festival gastronomije „Le Cucine a Confronto sul Litorale Flegreo- Sapere & Sapori Internazionali“ u organizaciji Holding Studia a pod pokroviteljstvom Procelništva za poljoprivredu Regije Campagna, Procelništva za turizam, trgovinu i obrtništvo Provincije Napoli, Opcina Pozzuoli, Bacoli i Monte di Procida, napuljske gospodarske komore i trgovacke konferderacije regije Campagnia. Na manifestaciji koja za cilj ima turisticku eno-gastronomsku promidžbu Sredozemlja, a u sklopu koje je 21. srpnja u mjestu Pozzuoli održano finale tijekom kojeg su natjecali vrsni kuhari iz Italije i svijeta, Republiku Hrvatsku je i ove godine predstavljao poznati hrvatski chef Zlatko Marinovic, nositelj nagrade „Zlatni kuhar Hrvatske 2005“ te prošlogodišnji pobjednik ove manifestacije.

Veleposlanik Tomislav Vidoševic je 21. srpnja boravio u radnom posjetu Napulju u kojem se u razdoblju od 30. lipnja do 24. srpnja održava V. Medunarodni festival gastronomije „Le Cucine a Confronto sul Litorale Flegreo- Sapere & Sapori Internazionali“ u organizaciji Holding Studia a pod pokroviteljstvom Procelništva za poljoprivredu Regije Campagna, Procelništva za turizam, trgovinu i obrtništvo Provincije Napoli, Opcina Pozzuoli, Bacoli i Monte di Procida, napuljske gospodarske komore i trgovacke konferderacije regije Campagnia. Na manifestaciji koja za cilj ima turisticku eno-gastronomsku promidžbu Sredozemlja, a u sklopu koje je 21. srpnja u mjestu Pozzuoli održano finale tijekom kojeg su natjecali vrsni kuhari iz Italije i svijeta, Republiku Hrvatsku je i ove godine predstavljao poznati hrvatski chef Zlatko Marinovic, nositelj nagrade „Zlatni kuhar Hrvatske 2005“ te prošlogodišnji pobjednik ove manifestacije. U kategoriji nagrada strucnog žirija, kojim je predsjedao predsjednik talijanskog udruženja kulinarskih majstora Gaetano Riccio, glavna je nagrada dodijeljena chefu hotelsko-ugostiteljskog objekta „Gli Dei“ iz mjesta Pozzuoli u kojem se i održavalo ovo finale. Drugo izvrsno mjesto, prema glasovanju strucnog žirija, osvojili su hrvatski chef Zlatko Marinovic, koji je za ovu priliku pripremio pate' od grdobine sa povrcem, te izraelski chef Yossi Eladu, koji je pripremio kebab od janjetine sa jogurtom i rajcicama. U kategoriji nagrada publike, odnosno 250 nazocnih gostiju, prvo mjesto pripalo je talijanskom chefu iz Parme, Astride Lupiniju, koji je pripremio zelene Tortellone sa šunkom i parmezanom, dok je u kategoriji „Vidi i glasuj“ nagrada za najljepše jelo takoder pripala talijanskom chefu trgovacke konfederacije iz Pesara i Urbina, Lorenzu Vedoviju. Organizator je tijekom svecane veceri dodijelio i posebna priznanja „Litorale Flegreo nel Mondo 2009“ koja su primili veleposlanik RH, Tomislav Vidoševic i veleposlanik Indonezije Mohamed Oemar. U pratnji veleposlanika Vidoševica, osim voditeljice konzularnog ureda VRH u Rimu Ive Pavic, bio je i pocasni konzul RH Mariano Barresi kojem je tom prigodom veleposlanik urucio petogodišnju egzekvaturu koja je na inicjativu VRH u Rimu obnovljena od strane MVP TR, sukladno važecim propisima TR. Tijekom radnog posjeta održane su konzultacije sa pocasnim konzulom oko poslova iz konzularne nadležnosti a posebno s obzirom na turisticku sezonu koja je u tijeku.

Priopćenja