Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

U Senatu Francuske Republike 11. listopada 2012. godine održana je konferencija „Hrvatsko francuski odnosi uoci pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji”

U sklopu Festivala Hrvatske u Francuskoj, „Croatie la voici“, u Senatu Francuske Republike 11. listopada 2012. godine održana je konferencija „Hrvatsko francuski odnosi uoci pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji”. Konferencija je održana pod visokim pokroviteljstvom predsjednika francuskog Senata Jean-Pierre Bela i predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke.

U sklopu Festivala Hrvatske u Francuskoj, „Croatie la voici“, u Senatu Francuske Republike 11. listopada 2012. godine održana je konferencija „Hrvatsko francuski odnosi uoci pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji”. Konferencija je održana pod visokim pokroviteljstvom predsjednika francuskog Senata Jean-Pierre Bela i predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke. U uvodnim rijecima senatorice Michele André, predsjednice Skupine prijateljstva Hrvatska- Francuska u Senatu Francuske Republike i zastupnika Nenada Stazica, potpredsjednika Hrvatskog sabora i izaslanika Predsjednika Hrvatskog sabora, naglašeni su dobri odnosi Francuske i Hrvatske koji se ocituju i u vrlo bogatoj parlamentarnoj suradnji, te je izraženo uvjerenje da ce Europska unija uskoro prevladati krize, kao i da ce se odnosi izmedu Hrvatske i Francuske još jace razvijati u atmosferi prijateljstva i razumijevanja. Potpredsjednik Hrvatskog sabora N. Stazic je osim dobrih bilateralnih odnosa naglasio i frankofoni aspekt povezivanja Hrvatske i Francuske te se založio za proširenje drugih aspekata parlamentarne demokracije. Tijekom konferencije rezimirani su hrvatsko-francuski odnosi kroz povijest, posebno u posljednjih 20tak godina, te su iznijete smjernice za dodatno jacanje i razvijanje medusobnih odnosa u svim podrucjima društveno-politickog djelovanja. Na konferenciji su sudjelovali zastupnici Hrvatskog sabora Milorad Pupovac, predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora, Gvozden Flego, predsjednik Skupine prijateljstva Hrvatska- Francuska u Hrvatskom saboru i voditelj izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeca Europe, francuski Senatori Simon Sutour, predsjednik Komisije za europske poslove Senata, Patrick Bloche, predsjednik Komisije za kulturu i obrazovanje Nacionalne skupštine Francuske, Yves Daudigny, senator iz Aisnea i potpredsjednik Grupe prijateljstva Francuska-Hrvatska u Senatu, Tamara Obradovic Mazal, zamjenica ministra gospodarstva RH, profesori Tvrtko Jakovina, Nenad Ivic, književnik Predrag Matvejevic, profesori s francuskih sveucilišta Patrice Canivez, Joseph Krulic, Jacques Rupnik, te brojni uglednici iz politickog i intelektualnog života.

Priopćenja