U Stockholmu su 15. i 16. studenoga pod pokroviteljstvom Veleposlanstva RH u švedskoj, a u suradnji tvrtke Laniva d.o.o. (organizatora Zagreb Wine Gourmet Festivala) i stockholmske tvrtke Winoc Consulting koju vodi švedski poslovni covjek hrvatskog porijekla Daniel Pasalic, te uz podršku Ureda Hrvatske turisticke zajednice, održane dvije vrlo uspješne prezentacije hrvatskih vina s ciljem brendiranja hrvatskih vina i promocije Hrvatske kao vinsko-gastronomske turisticke destinacije.
U Stockholmu su 15. i 16. studenoga pod pokroviteljstvom Veleposlanstva RH u švedskoj, a u suradnji tvrtke Laniva d.o.o. (organizatora Zagreb Wine Gourmet Festivala) i stockholmske tvrtke Winoc Consulting koju vodi švedski poslovni covjek hrvatskog porijekla Daniel Pasalic, te uz podršku Ureda Hrvatske turisticke zajednice, održane dvije vrlo uspješne prezentacije hrvatskih vina s ciljem brendiranja hrvatskih vina i promocije Hrvatske kao vinsko-gastronomske turisticke destinacije.
Prva je bila u Restaurangakademien, uglednoj visokoj školi u kojoj se formiraju vrhunski sommelieri i majstori kuhinje, a vodio ju je Jan Rosborn, jedan od najpoznatijih švedskih vinskih kriticara. Nekoliko desetaka vrhunskih predstavnika vinsko-gastronomske struke imalo je tom prigodom i kušati ukupno dvadeset biranih vina iz raznih dijelova Hrvatske.
Druga je prezentacija održana u utorak 16. studeneoga u klubu ljubitelja vina Munkskänkarna, najvecem klubu te vrste u svijetu (22.000 clanova iz više zemalja sa sjevera Europe), pred pedesetak najistaknutijih clanova kluba. Uz strucne prezentacije vina koja su za tu prigodu na raspolaganje stavile vinarije Coronica, Miloš, Korta Katarina, Veralda, Kozlovic, Feravino, Ilocki podrumi, Belje, Tomic, Kabola, Enjingi, Kutjevo, Roxanich, Gracin i Mrgudic, nazocnima se i na jednoj i na drugoj prezentaciji obratio i veleposlanik RH u švedskoj Vladimir Matek, koji im je govorio o dubokoj ukorijenjenosti vinarstva i vinske kulture u hrvatskim tradicijama i narodnim obicajima.
U rezidenciji veleposlanika priredena je za skupinu odabranih uzvanika i „istarska vecera“ na kojoj su uzvanici uz neka od ponajboljih istarskih vina mogli kušati vrhunske specijalitete na bazi bijelog tartufa, a koje je pripremala mlada ali vrhunska kulinarska ekipa predvodena Teom Fernettichem iz hotela San Rocco u Brtonigli.
Priopćenja