Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Sastanak veleposlanika dr.sc. Damira Kušena s gen. direktorom CIMO-a (Finski nacionalni Centar za medunarodnu mobilnost i suradnju) Pasi Sahlbergom

Sastanak veleposlanika dr.sc. Damira Kušena s gen. direktorom CIMO-a (Finski nacionalni Centar za medunarodnu mobilnost i suradnju) Pasi Sahlbergom Sastanak Veleposlanika Kušena s genralnim direktorom CIMO-a održan je 6. rujna 2010. u VRH, a povodom jacanja suradnje u podrucju obrazovanja, primarno programa razmjena studenata i predavaca izmedu hrvatskih i finskih sveucilišta. CIMO kao središnja nacionalna organizacija, osim koordinacije svih programa akademske mobilnosti, usko suraduje i s finskim MVP-om te Ministarstvima obrazovanja, kulture i gospodarstva. Centar ima vrlo dobru mrežu kontakata u Finskoj i u inozemstvu. CIMO dobro suraduje s hrvatskom Agencijom za mobilnost i programe EU, s namjerom povecanja broja studenata u programima medunarodne razmjene.

Sastanak veleposlanika dr.sc. Damira Kušena s gen. direktorom CIMO-a (Finski nacionalni Centar za medunarodnu mobilnost i suradnju) Pasi Sahlbergom Sastanak Veleposlanika Kušena s genralnim direktorom CIMO-a održan je 6. rujna 2010. u VRH, a povodom jacanja suradnje u podrucju obrazovanja, primarno programa razmjena studenata i predavaca izmedu hrvatskih i finskih sveucilišta. CIMO kao središnja nacionalna organizacija, osim koordinacije svih programa akademske mobilnosti, usko suraduje i s finskim MVP-om te Ministarstvima obrazovanja, kulture i gospodarstva. Centar ima vrlo dobru mrežu kontakata u Finskoj i u inozemstvu. CIMO dobro suraduje s hrvatskom Agencijom za mobilnost i programe EU, s namjerom povecanja broja studenata u programima medunarodne razmjene. Kroz razgovor vlp Kušena sa Sahlbergom dogovoreno je da se uz prethodne konzultacije s hrvatskom Agencijom za mobilnost i programe EU ponovno kontaktiraju mjerodavne osobe za medunarodnu suradnju pojedinih finskih sveucilišta, odnosno rektori i dekani s kojima je vec ostvarena inicijalna suradnja. P. Sahlberg naglašava kako Vlada snažno podržava internacionalizaciju finskih akademskih institucija jer smatra to jedinim putem daljnjeg napretka sveucilišta i gospodarstva s kojim je usko povezano. Finska sveucilišta trenutno nude preko stotinu MA programa na engleskom jeziku, dok je taj broj u RH iznimno mali. CIMO takoder koordinira razmjenu i na razini srednjih i strukovnih škola, uglavnom u okviru Leonardo programa, ali i kroz razlicite bilateralne moduse. Neovisno o CIMO-u, VRH je u posljednje vrijeme posjetama nizu fakulteta i instituta iniciralo niz mogucih razmjena predavaca u podrucjima biotehnologije i nanotehnologije te se pozivi i ponude s finske strane trenutno razmatraju na PMF-u i Institutu Ruder Boškovic. Poznat je interes s finske strane za jacanje suradnje u znanstvenim podrucjima elektrotehnike, šumarstva i drvopreradivacke industrije, poljoprivrede i ruralnog razvoja, te studij poduzetništva i managamenta. Potaknuli smo i finsko zanimanje za jacanje institucionalne suradnje izmedu likovnih i glazbenih akademija.

Priopćenja