Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Izlaganje vlp Borisa Grigica na Institutu za europske studije , Katolickog sveucilišta Louvain o hrvatskom putu integracije u EU

Vlp Boris Grigic održao je 14. ožujka 2012. godine, na Institutu za europske studije (IEE) Katolickog sveucilišta Louvain (l'Université catholique de Louvain) u Louvain-La-Neuve, izlaganje o hrvatskom putu integracije u EU. Osim vlp Borisa Grigica na seminaru pod intrigantnim naslovom „Hrvatska uskoro 28 clanica Europske unije, Srbija na putu prema clanstvu: strategija integracije zapadnog Balkana u Europsku uniju – hoce li uspjeti?“, sudjelovao je i vlp RS Radomir Diklic. Izlaganje dvojice veleposlanika i raspravu koja je uslijedila moderirao je prof Bernard Snoy, koji je kao bivši direktor Working Table II Stability Pact for SEE, dobar poznavatelj regije JIE.

Vlp Boris Grigic održao je 14. ožujka 2012. godine, na Institutu za europske studije (IEE) Katolickog sveucilišta Louvain (l'Université catholique de Louvain) u Louvain-La-Neuve, izlaganje o hrvatskom putu integracije u EU. Osim vlp Borisa Grigica na seminaru pod intrigantnim naslovom „Hrvatska uskoro 28 clanica Europske unije, Srbija na putu prema clanstvu: strategija integracije zapadnog Balkana u Europsku uniju – hoce li uspjeti?“, sudjelovao je i vlp RS Radomir Diklic. Izlaganje dvojice veleposlanika i raspravu koja je uslijedila moderirao je prof Bernard Snoy, koji je kao bivši direktor Working Table II Stability Pact for SEE, dobar poznavatelj regije JIE. Vlp Boris Grigic okupljenim je studentima i profesorima prezentirao tijek i dinamiku hrvatskoga puta integracije u EU. Referirajuci se na intrigantni naslov ovoga seminara, rekao je, „Da, EU strategija integracija je vec uspjela i Hrvatska je najbolji primjer“, ujedno naglasivši da je Hrvatska od svoga osamostaljenja imala za strateški cilj integraciju u EU. U svom izlaganju vlp Grigic nazocne je informirao o tijeku procesa hrvatske integracije, koji je bio vrlo zahtijevan i puno složeniji nego što su ga imale države koje su prije RH pregovarale za ulazak u EU. Vlp Grigic naglasio je da su pregovori za RH bili kvalitativno jednako važni kao i samo pristupanje, zbog toga jer je hrvatsko društvo i njegove institucije, tijekom šestogodišnjih pregovora bilo u dinamicnom procesu reformi, koje su u svakom pogledu bile potrebne Hrvatskoj. Vlp Grigic informirao je prisutne o recentnom stanju dinamike ratifikacije hrvatskog Pristupnog ugovora od strane država clanica EU. Vlp Grigic rekao je takoder, da ce Hrvatska svoje steceno iskustvo i dobru praksu iz pregovora s EU podijeliti, kao što vec i cini, i s drugim državama iz regije JIE, koje se pripremaju za integraciju u EU. Vlp Radomir Diklic najviše je vremena posvetio objašnjavanju odnosa Srbije i Kosova. Vlp Diklic cestitao je Hrvatskoj na velikom uspjehu koji je ostvarila završetkom pregovora, te je izrazio nadu da ce i ostale države regije uskoro biti na putu koji je RH uspješno privela kraju. Prof. Bernard Snoy zahvalio se veleposlanicima na sudjelovanju na seminaru, rekavši da je RH svojim uspješnim završetkom pregovora s EU primjer i inspiracija susjednim državama u regiji, da je to moguce i vrijedno truda.

Priopćenja