Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

23. studenog 2006. u Veleposlanstvu RH u Bruxellesu Godišnje zasjedanje Belgijsko-hrvatske gospodarske komore i kulturne udruge

23. studenog 2006. u Veleposlanstvu RH u Bruxellesu održano je godišnje zasjedanje Belgijsko-hrvatske gospodarske komore i kulturne udruge (Chambre de commerce et association culturelle belgo-croate – CROBEL) pod predsjedanjem Pierrea Chevaliera, predsjednika Vijeca za vanjske poslove u belgijskom parlamentu i posebnog izaslanika belgijske vlade pri OSCE-u.

23. studenog 2006. u Veleposlanstvu RH u Bruxellesu održano je godišnje zasjedanje Belgijsko-hrvatske gospodarske komore i kulturne udruge (Chambre de commerce et association culturelle belgo-croate – CROBEL) pod predsjedanjem Pierrea Chevaliera, predsjednika Vijeca za vanjske poslove u belgijskom parlamentu i posebnog izaslanika belgijske vlade pri OSCE-u. CROBEL je neprofitna organizacija osnovana 1995. s ciljem povezivanja dviju zemalja, Hrvatske i Belgije, u ekonomskom, kulturnom, umjetnickom, športskom i turistickom pogledu, ali isto tako i s ciljem suradnje s ostalim zemljama clanicama EU. Pocasni predsjednici CROBEL-a su belgijski ministri Marc Eyskens i Willy de Clercq. Uvodno se prisutnima obratila Veleposlanica Ljerka Alajbeg, koja je istaknula ulogu CROBEL-a u promidžbi RH, osobito u pogledu procesa pristupanja RH NATO-u i EU. Potom je pojasnila trenutacnu poziciju RH u procesu pregovora, a zatim je najavila visoke posjete hrvatskih dužnosnika Kraljevini Belgiji tijekom prosinca. Zatim se prisutnima obratio predsjednik Komore, Pierre Chevalier, izjavivši kako belgijska vlada u potpunosti podržava ulazak RH u EU, te je izrazio nadu da ce se to za dvije do tri godine i ostvariti. Takoder je najavio brojne promidžbene aktivnosti CROBEL-a u suradnji s VRH u Bruxellesu, za koje je istaknuo da ce biti usmjerene zajednickom cilju što bržeg ulaska RH u euro-atlantske integracije. Rijec je potom preuzeo tajnik CROBEL-a, Tristan Krstic, predstavivši cetiri nova clana Komore: Christophea Breyela, voditelja Odjela za medunarodne odnose u briselskoj Gospodarskoj i industrijskoj komori, Edmee de Groeve, predsjednicu Administrativnog vijeca Zracne luke Charleroi i predsjednicu Administrativnog vijeca belgijskih željeznica , Antu Prnica, ravnatelja Galerije Libertas u Bruggesu, te Bartholomeusa-Henrija Van de Veldea, poznatog belgijskog dirigenta i ravnatelja Charlemagne orkestra. Gospodin Krstic nabrojao je i aktivnosti u kojima je sudjelovao CROBEL tijekom 2005, 2006, te najavio aktivnosti za sljedecu godinu. Zasjedanje je zakljucio gospodin Chevalier, izrazivši zadovoljstvo dosadašnjim radom Komore i najavivši da ce se osobno zauzeti za realizaciju planova za 2007. godinu, osobito u svrhu prezentacije Hrvatske kao zemlje koja je zrela za ulazak u euro-atlantske integracije.

Priopćenja