Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i clanovi parlamentarnog izaslanstva boravili su u službenom posjetu Luksemburgu 31. sijecnja i 1. veljace

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i clanovi parlamentarnog izaslanstva boravili su na poziv predsjednika parlamenta Velikog Vojvodstva Luksemburga Luciena Weilera u svom prvom službenom posjetu Luksemburgu 31. sijecnja i 1. veljace te održali niz sastanaka na najvišoj razini.

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i clanovi parlamentarnog izaslanstva boravili su na poziv predsjednika parlamenta Velikog Vojvodstva Luksemburga Luciena Weilera u svom prvom službenom posjetu Luksemburgu 31. sijecnja i 1. veljace te održali niz sastanaka na najvišoj razini. Luksemburg koja je jedna od zemalja utemeljiteljica Europske unije preuzela je od 1. sijecnja predsjedavanje EU. Službeni dio programa je poceo audijencijom kod Velikog Vojvode Henrija, a pored sastanaka s domacinom-predsjednikom luksemburškog parlamenta i predstavnicima parlamentarnih odbora i stranaka, održan je sastanak s premijerom Junckerom, a program je završio prijemom kod gradonacelnika Luksemburga. Na audijenciji kod Velikog Vojvode, koji je dao svoju osobnu podršku hrvatskom clanstvu u Europskoj uniji, predsjednik Šeks je detaljno govorio o postignutom stupnju politicke zrelosti u Republici Hrvatskoj, o pripremama za skorašnje pregovore sa EU te o gospodarskim prilikama. Na sastanku s premijerom Junckerom, predsjednik Šeks i potpredsjednik Arlovic izvijestili su ga o svim izvršenim pripremama za pocetak pregovora, dosadašnjim postignucima na parlamentarnoj razini i opredijeljenosti parlamentarne vecine punoj suradnji s ICTY-em i rješavanju pitanja Gotovine. Predsjednik Sabora govorio je i pred luksemburškim parlamentom gdje su uz predsjednika bili prisutni i potpredsjednici parlamenta, predsjednici politickih stranaka i odbora za vanjske poslove, EU obranu i iseljeništvo, koje su posebno interesirale reforme na podrucju pravosuda, unutarnjih poslova i pitanja ljudskih prava, te su predsjednik Šeks i potpredsjednici Pusic i Arlovic detaljno obrazložili postignute rezultate, ali i daljnje predvidene procese u sklopu reformi na tim podrucjima. Postavljajuci pitanja o slucaju Gotovina i ukupnoj suradnji s ICTY-em, luksemburški parlamentarci su ponovili da bi Tribunal trebao imati konzistentniju politiku jer su njegove ocjene u posljednjih nekoliko mjeseci bile kontroverzne. Takoder su ocijenili da bi vrlo kriticka izjava povjerenika za proširenje, Ollija Rehna trebala biti jasnije obrazložena. Predsjednik parlamenta Weiler je na kraju izjavio da postoji konsenzus u parlamentu o pružanju pune podrške Republici Hrvatske te sa zadovoljstvom prihvatio poziv predsjednika Šeksa za uzvratni posjet Hrvatskoj u što skorije vrijeme. Službeni dio programa završio je prijemom kod gradonacelnika Luksemburga koji je zajedno s gradskim vijecnicima izrazio interes za suradnju s hrvatskim gradovima i organizaciji zajednickih kulturnih manifestacija. Informacije o posjetu parlamentarnog izaslanstva prenijele su sve relevantne medijske kuce, a poseban intervju za parlamentarnu TV-stanicu dali su clanovi izaslanstva Neven Mimica, i Gordan Jandrokovic, predsjednici parlamenta za europska pitanja i vanjsku politiku.

Priopćenja