Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Pomocnik ministra David Sopta sudjelovao na konferenciji o ekonomskim reformama u zemljama Balkana "The Politics of the New Balkan Economy"

Pomocnik ministra vanjskih poslova za medunarodnu gospodarsku suradnju, David Sopta, sudjelovao je 7. prosinca na konferenciji o ekonomskim reformama u zemljama Balkana pod nazivom "The Politics of the New Balkan Economy" koja se održavala u briselskom think thank-u "Friends of Europe".

Pomocnik ministra vanjskih poslova za medunarodnu gospodarsku suradnju, David Sopta, sudjelovao je 7. prosinca na konferenciji o ekonomskim reformama u zemljama Balkana pod nazivom "The Politics of the New Balkan Economy" koja se održavala u briselskom think thank-u "Friends of Europe". Održao je predavanje na temu "Gospodarsko okruženje i kultura poslovanja u Republici Hrvatskoj". Konferencija, ciji je suorganizator bila njemacka zaklada Konrad Adenauer, okupila je niz uglednih politicara izmedu ostalog Milu ?ukanovica, premijera Crne Gore, Meglenu Kunevu, ministricu za europska pitanja Bugarske, Predraga Bubala, ministra za ekonomiju i privatizaciju Srbije, Martina Bartensteina, federalnog ministra za ekonomska pitanja Austrije, Lidiju Topic, zamjenicu ministra za vanjske poslove Bosne i Hercegovine, Eduarda Buseka, specijalnog koordinatora pakta za stabilnost Jugoistocne Europe, Doris Pack, predsjednicu Odbora za odnose s Jugoistocnom Europom u Europskom parlamentu te predstavnika gospodarstva iz zemalja Jugoistocne Europe. Pomocnik ministra predstavio je glavne ekonomske pokazatelje hrvatskog gospodarstva te izložio mjere poticanja konkurentnosti i privlacenja direktnih stranih ulaganja u RH koje provodi Vlada. Istaknuo je da je posebno važno ojacati sve dijelove gospodarstva kako bi ono moglo izdržati konkurentski pritisak na unutarnjem tržištu EU, ali je i dodao da je Hrvatska prema podacima EUROSTAT-a, središnje statisticke agencije Europske Unije, u pojedinim najvažnijim pokazateljima gospodarske razvijenosti na razini srednje razvijenih novih clanica Europske Unije. Kao primjer je naveo je hrvatski BDP po stanovniku prema paritetu kupovne moci koji je prošle godine iznosio 46% prosjeka Europske Unije te je na razini Poljske i Litve te samo neznatno niži nego u Estoniji koja slovi kao jedna od najuspješnijih novih clanica.

Priopćenja