Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Bilateralni odnosi

Nakon što je Država Izrael priznala Republiku Hrvatsku 16. travnja 1992.g, diplomatski odnosi su uspostavljeni 4. rujna 1997.g. Tijekom proteklih desetljeća, obje države su postupno gradile međusobne odnose i jačale okvir bilateralne suradnje, sa značajnim iskorakom u posljednjih nekoliko godina. Pored rekordnog broja bilateralnih sporazuma i ostalih međunarodnih akata, potpisan je i  Memorandum o suglasnosti (MOU) o strateškom partnerstvu između MVEP RH i MVP DI, u prosincu 2020.g;  MOU o razvojnoj suradnji u trećim državama, u svibnju 2023; MOU o suradnji u području zdravstva i medicine, u rujnu 2022; kao i Program obrazovne, znanstvene, kulturne i suradnje u području mladih i sporta za godine 2021.- 2024. U lipnju 2021.g organizirana je i prva sjednica Zajedničkog gospodarskog odbora kako bi se utvrdila konkretna područja od strateškog interesa za buduće odnose. Prigodom 26. obljetnice diplomatskih odnosa, bilateralni odnosi su najsnažniji ikad što pokazuje i intenzitet posjeta na najvišim razinama. Nakon dva uzastopna posjeta mvep-a RH Državi Izrael, organiziran je i službeni posjet mvp Izraela Republici Hrvatskoj, koncem svibnja (nakon 12 godina), posjet Skupine Izraelsko-hrvatskog prijateljstva iz Knesseta u lipnju te brojni resorni posjeti.  

U odnosima Hrvatske i Izraela, posebno značajnu ulogu ima potpuna opredijeljenost RH prema borbi protiv svih oblika netolerancije, pri čemu je borba protiv antisemitizma na vrhu hrvatskih prioriteta. Hrvatska je u studenom 2005.g. postala stalna članica Međunarodnog saveza za sjećanje na Holokaust (IHRA) te su od 2019.g. “Preporuke za podučavanje i učenje o Holokaustu” dostupne na službenim stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO), kao i  IHRA-ni materijali “Smjernice za podučavanje o Holokaustu”. Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora je u siječnju 2020. g. donio zaključak kojim se državne institucije i organizacije civilnog društva potiču na promicanje radne definicije antisemitizma koju je donijela IHRA. U 2023.g. Hrvatska je uz snažnu potporu Izraela postala  predsjedavajuća država IHRA-e. Vlada je uoči preuzimanja predsjedanja u siječnju 2023.g usvojila radne definicije antisemitizma, poricanja i iskrivljavanja istine o Holokaustu te antiromskog rasizma i diskriminacije te zadužila tijela državne uprave da u svom radu koriste ove definicije radi unaprjeđivanja obrazovanja, istraživanja i informiranja o Holokaustu te sustavnog poticanja sjećanja na genocid nad Romima i na Holokaust.
 
U kontekstu suradnje u području poučavanja o Holokaustu važno je istaknuti suradnju hrvatskih institucija s Yad Vashemom-svjetskim centrom za sjećanje na Holokaust, u okviru koje  se svake godine dodjeljuje 25 stipendija za usavršavanje učitelja, nastavnika i profesora, što je praksa od 2005.g. Isto je 2013.g. rezultiralo potpisivanjem prvog MOU-a o suradnji u području poučavanja o Holokaustu. Treći Memorandum između Yad Vashema, MZO i Agencije za odgoj i obrazovanje potpisan je 2019.g. za razdoblje od 5 godina. Edukacije u Yad Vashemu polazilo je više od 400 hrvatskih nastavnika, a više od 700 nastavnika je bilo uključeno u edukacije u Hrvatskoj koje, u suradnji s Yad Vashemom, provodi Agencija za odgoj i obrazovanje.
 
Hrvatska i Izrael dijele mnogo zajedničkih interesa u području političke, sigurnosne, obrambene, gospodarske, turističke, znanstvene, kulturne i svekolike suradnje te redovno razmjenjuju stajališta o najvažnijim regionalnim i globalnim pitanjima, kao i međusobne podrške gdje god je to moguće. Posebno važnu poveznicu u tim odnosima predstavljaju hrvatski građani koji žive u Izraelu i židovska zajednica u Hrvatskoj, koji dodatno približavaju naša dva društva.
 
Republika Hrvatska je predana nastavku jačanja dugotrajnog i održivog partnerstva s Državom Izrael bilateralno, kao i kroz relevantne regionalne i multilateralne forume.