Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Boravak i rad / Boravak stranaca

Nakon što je 11. travnja 2014. Hrvatska formalno postala članica ugovora o Europskom gospodarskom prostoru (EEA), Norveška je ukinula dozvole boravka i rada za hrvatske građane. U skladu s time hrvatski državljani koji namjeravaju boraviti u Norveškoj duže od 3 mjeseca dužni su se samo prijaviti na policiji.
Više informacije može se naći na web stranici Ureda za strance (norveška kratica UDI-Utlendingsdirektoratet, engleski Directorate of Immigration):
https://www.udi.no/en/want-to-apply/

Registracija

Registracija se obavlja putem sljedećeg portala: https://selfservice.udi.no/en-gb/ , a za tražioce posla tamo je navedeno sljedeće:
„Ukoliko ste došli u Norvešku radi posla možete ostati ovdje šest mjeseci. Policiji se morate prijaviti najkasnije tri mjeseca nakon dolaska u Norvešku“.

Nakon što se registrirate na gore navedenom portalu UDI-a bit će vam zakazan sastanak u policiji gdje ćete predočiti putovnicu te eventualno i neke druge dokumente. Po završetku ovog postupka policija izdaje potvrdu o registraciji (Registreringsbevis for EU/EOS-borgere). Potvrda o registraciji je dokument kojim se potvrđuje da je osoba registrirana kao EU/EEA građanin koji živi u Norveškoj. Potrebno je registrirati se samo jednom, bez obzira na to koliko dugo namjeravate boraviti u Norveškoj. Nakon registracije, osoba može tražiti norveški nacionalni identifikacijski broj i izdavanje porezne kartice (norsk identitetsnummer, skattekort) što je preduvjet za isplatu plaća.