Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Razvoj bilateralnih odnosa

Povijesne veze Hrvatske sa Svetom Stolicom sežu u davna vremena VII. stoljeća, za vrijeme pontifikata pape Ivana IV. i pape Agatona, a nastavljaju se kroz stoljeća sve do današnjih dana. U tom kontekstu posebno značajan datum međusobnih odnosa Hrvatske s Petrovim nasljednikom jest 7. lipnja 879. godine kada je papa Ivan VIII. u pismu hrvatskom knezu Branimiru blagoslovio njega i narod Hrvata, što je prvi pisani dokument kojim je Hrvatska de facto bila međunarodno priznata. Nakon stjecanja nezavisnosti taj dan Republika Hrvatska slavi kao Dan hrvatske diplomacije.

Republika Hrvatska uspostavila je diplomatske odnose sa Svetom Stolicom 8. veljače 1992., nakon što je Sveta Stolica među prvima priznala Hrvatsku, 13. siječnja 1992. godine. Od tada Republika Hrvatska i Sveta stolica održavaju iznimno dobre i prijateljske odnose koji su okrunjeni s čak tri posjeta pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj, 1994., 1998. i 2003. godine. Nadamo se i očekujemo da će i papa Benedikt XVI., također posjetiti našu zemlju.

Od međunarodnog priznanja Republika Hrvatska je sa Svetom Stolicom potpisala četiri temeljna, međunarodna ugovora i to: Ugovor između republike Hrvatske i Svete Stolice o pravnim pitanjima, 18 12. 1996.; Ugovor između Republike Hrvatske i Svete Stolice o dušobrižništvu katoličkih vjernika, pripadnika oružanih snaga i redarstvenih službi Republike Hrvatske, 18. 12. 1996.; Ugovor između Republike Hrvatske i Svete Stolice o suradnji na području odgoja i kulture, 18. 12. 1996., te Ugovor između Republike Hrvatske i Svete Stolice o gospodarskim pitanjima, 9. 10. 1998. godine.

Republika Hrvatska zahvalna je Svetoj Stolici na značajnoj ulozi u procesu međunarodnog priznanja Hrvatske nakon raspada bivše Jugoslavije, te snažnoj potpori tijekom proteklih 15 godina. Važno je naglasiti i značaj aktualne potpore Svete Stolice na putu integracije Republike Hrvatske u Europsku Uniju. Polazišta Vatikana osobito su značajna jer stavljaju u prvi plan pripadnost Hrvatske europskom civilizacijskom i kulturnom krugu.