Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Uvodna riječ

Dobrodošli na web stranicu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Sloveniji!

Slovenija ima važno mjesto u diplomatskoj mreži Hrvatske kao susjedna zemlja i članica EU i NATO-a.

Dobrodošli na web stranicu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Sloveniji!

Slovenija ima važno mjesto u diplomatskoj mreži Hrvatske kao susjedna zemlja i članica EU i NATO-a. Dijelimo stoljeća življenja u zajedničkim državama, naši su povijesni, privredni, kulturni i osobni odnosi vrlo isprepleteni, a zajednička europska budućnost i regionalna odgovornost upućuju na još konstruktivniju suradnju.

Slovenci su zaljubljeni u hrvatski Jadran, a Hrvati u slovenske Alpe i jezera. Ta veličanstvenost životnog prostora naših naroda mnogo je važnija od njegove veličine ili oblika i pruža velike razvojne potencijale.

Na našim web stranicama želimo pomoći unapređenju ukupnih odnosa naših zemalja. Jednako tako želimo pomoći hrvatskim građanima koji se zateknu, borave ili posluju sa Slovenijom kao i Hrvatima koji žive u Sloveniji. Na našim web stranicama slovenski građani mogu na slovenskom jeziku potražiti niz informacija o Hrvatskoj. Slovenija je trenutno i rubna zemlja EU, pa je dio naših konzularnih i promotivnih informacija upućen i građanima trećih zemalja.

Pozivamo vas da nam svojim primjedbama pomognete osvježiti i aktualizirati naše web stranice. Naši djelatnici u veleposlanstvu stoje vam raspolaganju