Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

LEGALIZACIJA ISPRAVA

  • Za korištenje UK Izvadaka iz matice rođenih, matice vjenčanih i matice umrlih u Republici Hrvatskoj  potrebno je iste prethodno legalizirati/nadovjeriti (potvrditi njihovu vjerodostojnost u UK) pečatom Apostille kojeg izdaje The Legalisation Office (sve informacije dostupne na: www.fco.gov.uk/legalisation) i prevesti na hrvatski jezik kod ovlaštenog prevoditelja (popis prevoditelja u Londonu nalazi u odjeljku „Konzularni poslovi“, a moguće je legalizirani/nadovjereni dokument prevesti i u Hrvatskoj kod ovlaštenog sudskog tumača ili prevoditelja).

    Za korištenje hrvatskih dokumenata u UK potrebno je kontaktirati instituciju ili pravnu osobu kojoj se dokument predaje kako bi se utvrdila potreba legalizacije pečatom Apostille. Veleposlanstvo raspolaže informacijom kako u većini slučajeva UK institucije i pravne osobe ne zahtijevaju legalizaciju hrvatskih dokumenata. U slučaju da je iste ipak potrebno legalizirati, u Republici Hrvatskoj pečat Apostille izdaje Općinski sud prema mjestu sjedišta ureda/institucije koja je izdala dokument.

    Općenite informacije o legalizaciji dokumenata dostupne su na:  https://mvep.gov.hr/hr/konzularne-informacije/legalizacija-isprava/.