Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Hrvati u Danskoj

U Danskoj trenutno živi oko 2500 hrvatskih državljana. Do prije nekoliko godina hrvatska populacija brojala je oko 1000 osoba, od kojih se većina bila doselila 1960-ih godina, a manji broj 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća. Među pridošlima 1990-ih godina najviše je bilo Hrvata iz Bosne i Hercegovine. Trend se promijenio ulaskom Hrvatske u Europsku uniju pa se od srpnja 2013. bilježi porast hrvatskih useljenika. Prema statističkim podacima, u Danskoj sada živi oko 2500 Hrvata, i to najviše u Kopenhagenu i okolici, a zatim u većim danskim gradovima Aarhusu i Aalborgu, na poluotoku Jutland.

Udruženja:

Unatoč porastu broja, u Danskoj nema klasične udruge ili aktivne organizacije koja okuplja hrvatske državljane. Zbog malobrojnog članstva i financijskih problema krajem 2006. zatvorene su prostorije dugogodišnjeg hrvatskog doma "Kralj Tomislav", a Hrvatska kulturna udruga u Danskoj / Den kroatiske kulturforening i Danmark osnovana početkom 2012. i registrirana u Kopenhagenu, na adresi Frivilligcenter & Selvhjaelp Gentofte, Smakkegardsvej 71, u blizini Gentofte Station također više nije aktivna (iako formalno još uvijek postoji, el. pošta: hkuud@hkuud.dk).   

Na društvenim mrežama, kao što je Facebook, formirano je više grupa koje okupljaju Hrvate u Danskoj, od kojih je trenutno najaktivnija Hrvati u Danskoj–Croats in Denmark:  https://www.facebook.com/groups/436064396484255/about/, kao i stranica namijenjenih Hrvatima u Danskoj (https://www.facebook.com/Hrvati-u-Danskoj-680334048669789/).

Zainteresirane koji su voljni angažirati se oko obnavljanja aktivnosti udruga dobrodošli su obratiti se Veleposlanstvu za informacije i pomoć.

Nastava na hrvatskom jeziku:

U Danskoj nema dopunske (fakultativne) nastave hrvatskog jezika za iseljeničku djecu.

Misa na hrvatskom jeziku:

U Danskoj postoji Hrvatska katolička zajednica u Kopenhagenu pri župi Srca Isusova, u kojoj se održavaju mise na hrvatskom jeziku, svake druge i četvrte nedjelje u mjesecu u 14 sati. Adresa je Jesu Hjerte Kirke, Stenosgade 4A, 1616 Kobenhavn V, a odgovorni svećenik fra Tomislav Cvetko.