Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Prijava nestanka hrvatske putovnice

Građanin je dužan bez odgode prijaviti nestanak putne isprave ili njezino pronalaženje. Ako je putna isprava nestala ili je ukradena u Danskoj ili na Islandu, građanin to odmah treba prijaviti danskoj ili islandskoj policijskoj postaji nadležnoj za područje na kojem mu je putovnica nestala odnosno ukradena ili gdje je primijetio njezin nestanak. 

Policiji treba naglasiti da se radi o hrvatskoj putovnici, što treba jasno biti navedeno u policijskom zapisniku, te radi li se o ukradenoj ili izgubljenoj putovnici. Zapisnik je potrebno čuvati i  osobno donijeti u Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Kopenhagenu ili se javiti radi daljnjeg dogovora.

Izdavanje putnog lista

Hrvatskom državljaninu koji je izgubio putovnicu, ukradena ili joj je istekla valjanost, može se u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Kopenhagenu izdati i putni list za povratak u Hrvatsku. Prije izdavanja putnog lista potrebno je provjeriti identitet i dokazati hrvatsko državljanstvo osobe. Za izdavanje putnog lista naplaćuje se konzularna pristojba.