Hrvatska izabrana za potpredsjedateljicu 27. zasjedanja Konferencije država stranaka Konvencije o kemijskom oružju

Na prošlotjednom 27. zasjedanju Konferencije država stranaka Konvencije o kemijskom oružju (CWC) u Haagu, raspravljen je niz pitanja vezanih uz provedbu Konvencije te usvojeno niz odluka od važnosti za djelovanje Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW), uključujući odluku o revidiranom Programu i proračunu OPCW-a za 2023. godinu. Na zasjedanju je Hrvatska izabrana za potpredsjedateljicu CSP-27, koja će zajedno s Latvijom tu dužnost obnašati do kraja 2023. godine.

Republika Hrvatska nastavit će dosljedno provoditi smjernice Konvencije te snažno podupirati rad Organizacije, čiji je krajnji cilj potpuno ukloniti kemijsko oružje u svijetu. Države stranke Konvencije i Tehničko tajništvo navedene organizacije će, u ostvarivanju tog cilja, u Hrvatskoj i dalje imati aktivnog i pouzdanog partnera.

Republika Hrvatska sudjelovala je u procesu oblikovanja više izjava Europske unije danih tijekom zasjedanja, a ko-sponzorirala je i četiri zajedničke izjave širih skupina država članica OPCW-a, vezanih uz kampanju dezinformacija protiv Ukrajine u OPCW-u, problematiku sirijskog kemijskog oružja, pitanje akreditacije nevladinih organizacija na CSP te pitanje ravnopravnosti spolova u OPCW-u.
 

Stranice