Obilježavanje tridesete obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske u glavnom gradu Kabo Verdea

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Portugalu, nadležno i za Kabo Verde, obilježilo je 24. listopada 2022. godine tridesetu obljetnicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske u Praiji, glavnom gradu Kabo Verdea, postavljanjem spomen ploče Antoniju Pušiću i koncertom hrvatskog glazbenog sastava Duo Artina.
 
Spomen ploču Dubrovčaninu Antoniju Pušiću, bivšem guverneru Kabo Verdea s početka 19. stoljeća, postavili su veleposlanica Anita Tršić i gradonačelnik Praije Francisco Carvalho. Spomen ploča Antoniju Pušiću sada krasi istoimenu ulicu u povijesnoj jezgri Praije, a veleposlanica Anita Tršić istaknula je da tim simboličnim činom Republika Hrvatska želi označiti početak intenzivnije suradnje s Kabo Verdeom u područjima od zajedničkog interesa, što je tema bilateralnih razgovora s kapverdskim vlastima. Gradonačelnik Francisco Carvalho iskazao je velik interes Praije za konkretnom projektnom suradnjom s Hrvatskom.
 
Nakon postavljanja spomen ploče, hrvatski glazbeni sastav Duo Artina u večernjim je satima održao koncert za flautu i harmoniku te tako dodatno uveličao program obilježavanja tridesete obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.
 
Na koncert i koktel u dvorani Portugalskog kulturnog centra odazvalo se pedesetak uzvanika iz kapverdskog političkog, gospodarskog, akademskog, diplomatskog i kulturnog života. Veleposlanica Anita Tršić u govoru je istaknula kako je Kabo Verde bio prva afrička luzofona država koja je 1992. priznala hrvatsku nezavisnost i iskazala spremnost za snažniju suradnju dviju zemalja u brojnim područjima, što je trenutno predmetom razgovora. U nastavku je Duo Artina, koji čine Andrea Jelavić na flauti i Martina Jembrišak na harmonici, izveo jednosatni program djela hrvatskih skladatelja (Franjo Krežma, Krsto Odak, Dora Pejačević, Đeni Dekleva-Radaković, Ante Grgin) uz poseban hommage uglednom živućem kapverdskom skladatelju Vascu Martinsu, što je polučilo dugotrajan i glasan pljesak uzvanika.