Obilježavanje Dana državnosti te 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske u Düsseldorfu

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U subotu, 4. lipnja 2022. godine svečano je obilježen Dan državnosti i 30. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske u Düsseldorfu.
 
Tom prigodom koncert „Lijepa naša Hrvatska“ održao je Kvartet Gubec - četveroglasni vokalni sastav kojeg u novijem postavu čine Rajko Suhodolčan, Vinko Ančić, Željko Grozaj i Robert Mikša. Kvartet Gubec poznat je kao marljivi promicatelji narodne i zabavne glazbe, posebice kajkavskih popevki. Koncertom „Lijepa naša Hrvatska“ opjevali su najljepše domoljubne i narodne pjesme, kao i najpoznatiji zborski boj iz Zajčeve opere Nikola Šubić Zrinski – U boj, u boj. Koncert je trajao 60 minuta, uz klavirsku pratnju Darka Berovića.
 
Svečanost je započela izvođenjem himni Republike Hrvatske i SR Njemačke nakon čega su uslijedili govori generalnog konzula doc. dr. sc. Ivana Bulića, dogradonačelnika Josefa Hinkela te doajena gospodina Wawrzyniaka. Dogradonačelnik Hinkel u govoru je čestitao Republici Hrvatskoj skori ulazak u Eurozonu te naglasio kako se nada da će Republika Hrvatska uskoro postati i članica Schengenskog prostora. Pohvalio je izvrsnu suradnju s generalnim konzulatom te izrazio zadovoljstvo što mnogi hrvatski državljani upravo Düsseldorf smatraju svojom drugim domom te ga svojim radom i vrijednostima   dodatno obogaćuju. Doajen Wawrzyniak u svom je govoru podsjetio na sličnosti i poveznice između hrvatskog i poljskog naroda te čestitao svim hrvatskim državljanima obljetnicu međunarodnog priznanja.
 
Svečanoj proslavi u dvorcu Micklen, nazočio je i značajan broj predstavnika političkog, gospodarskog i kulturnog života njemačke Savezne države Sjeverne Rajne Vestfalije.