Hrvatski veslači sudjelovali na Vogalongi – smotri tradicijskih plovila na veslaNova kategorija

  • Slika
  • Slika
  • Slika
U nedjelju 5. lipnja 2022. godine u venecijanskoj laguni održana je 46. Vogalonga - smotra tradicijskih plovila na vesla. Na smotri u Veneciji, uz potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova, a u sklopu obilježavanja 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i uspostave diplomatskih odnosa, sudjelovale su dvije hrvatske udruge: Udruga za očuvanje neretvanske baštine iz Opuzena i Udruga lađara Neretve iz Metkovića.
Vogalonga je kao ne natjecateljska smotra tradicijskih plovila na vesla, započela još 1975.godine na inicijativu nekolicine venecijanskih entuzijasta, ljubitelja tradicionalnog “venecijanskog veslanja“. Cilj im je bio podizanje svijesti javnosti o dugogodišnjem problemu oštećenja lagune uzrokovanom gibanjem valova, koje svojim prometovanjem proizvode motorni čamci. Inicijativa je odmah postigla veliki uspjeh i već prve godine je u smotri sudjelovalo 500 čamaca uključujući gondole, pupparine, sandole, maskarete, caorline i peate. Vogalonga i danas svim sudionicima pruža priliku ponovno otkriti prirodne ljepote lagune, njezine krajolike i stanište i koja uz domaće veslače okuplja svake godine sve više sudionika/veslača iz cijelog svijeta.
Zacrtana staza od 30 kilometara obično prolazi duž kanala kroz najšarmantnija mjesta u laguni, a ovogodišnja 46. Vogalonga sa startom u Bacino S.Marco – ispred Duždeve palače, nastavila se rutom kroz lagunu s ciljem na kraju kanala Grande u razini bazilike Sv. Marije Gospe od zdravlja, gdje su sudionicima podijeljene medalje i potvrde o sudjelovanju.