Proslava Dana državnosti i 30. obljetnice međunarodnog priznanja u Frankfurtu

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Povodom Dana Državnosti i 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, 1. lipnja 2022. godine u Frankfurtu organizirana je proslava Dana državnosti Republike Hrvatske. U sklopu proslave održan je i koncert sopranistice Paulina Đapo pod nazivom „Koncert hrvatske vokalne baštine“. Paulina Đapo dobitnica je mnogih nagrada, od kojih se posebno ističu I. nagrade na međunarodnim natjecanjima pjevača 2012., 2013. i 2014. godine. Surađivala je s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom i bila je članica ansambla za ranu glazbu Capella Ragusina i potpredsjednica Udruge klapa Armorin.
Svečanom koncertu nazočio je veliki broj uzvanika iz političkog, kulturnog i javnog života Frankfurta i saveznih zemalja Hessen i Rheinland-Pfalz, diplomati te predstavnici hrvatskih katoličkih i kulturnih zajednica. Među uzvanicima je bio generalni konzul SAD-a u Frankfurtu Norman Thatcher Scharpf i voditelj Ureda obiteljskih poduzeća (Mittelstand) za Rhein-Main i Frankfurt regiju Friedemann Höfig.
U svom pozdravnom govoru generalni konzul Vedran Konjevod prisjetio se 30. svibnja 1990. godine kada je održano prvo zasjedanje prvog višestranačkog Sabora izabranog na slobodnim višestranačkim izborima, ali i 30. obljetnice međunarodnog priznanja i uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske s Njemačkom i drugim europskim zemljama.
Generalni konzul Konjevod se prisjetio i nekadašnjeg kancelara Savezne Republike Njemačke i velikog prijatelja hrvatskog naroda i Hrvatske Helmuta Kohla koji je imao značajnu ulogu u međunarodnom priznanju, ali i primitku Republike Hrvatske u članstvo Ujedinjenih naroda 22. lipnja 1992. godine.
Generalni konzul je kazao:“ Ako bismo radili usporedbe, mogli bismo reći da Hrvatska oslikava Europu u malome. To je zemlja koja spaja različitosti i kontraste, zemlja prekrasne prirode, raznolikih krajolika, s brojnim prirodnim i nacionalnim parkovima i zaštićenim područjima. Hrvatska je i ekonomski zanimljiva za strane ulagače i nudi veliki investicijski potencijal. Pogledamo li kartu Europe, uočavamo poseban oblik Hrvatske koji podsjeća na pticu u letu. Stoga zaželimo našoj zemlji da leti u budućnost poput ptice mira, napretka i blagostanja“.